Vlada pozvala na izvediva rješenja za izlazak iz EU

Autor: Poslovni.hr , 26. ožujak 2019. u 22:00
Premijerka Theresa May spremna za ostavku

Parlament kontrolira izlazak.

Britanska vlada pozvala je na realizam nakon što je parlament u potezu bez presedana preuzeo kontrolu nad brexitom. “Razočaravajuće je vidjeti da je ovaj amandman prošao”, kazao je glasnogovornik Odjela vlade za izlazak iz Europske unije. “Dok je sada na parlamentu da sukladno ovom amandmanu utvrdi sljedeće korake, vlada će nastaviti pozivati na realizam – sve opcije koje se razmatraju moraju biti izvedive u pregovorima s Europskom unijom”, kazao je glasnogovornik.

Testiranje volje

“Parlament mora računati na to koliko će ovi pregovori trajati, a ako traže veće odlaganje, to će podrazumijevati održavanje izbora za europski parlament”, kazao je glasnogovornik upozoravajući na vremenski okvir do kada bi trebalo biti odlučeno o brexitu ne želi li Britanija sudjelovati na izborima za novi europski parlament.

Britanski parlamentarci žele doći do većine za bilo koju opciju izlaska Britanije iz članstva u EU. Zastupnici će moći glasovati za seriju opcija, koje će vjerojatno uključiti i glasanje o “mekšem brexitu” te o drugom referendumu. Ta su glasanja zamišljena kao testiranje volje parlamenta kako bi se, ako ništa drugo, vidjelo što vodi većinu.

Nema jamstava

Premijerka May je kazala da ne daje nikakva jamstva da će se ona pridržavati njihove odluke. List The Sun objavio je kako je britanska premijerka Theresa May rekla u nedjelju nekim zastupnicima koji podupiru brexit da će razmotriti davanje ostavke u zamjenu za potporu njezinom sporazumu o izlasku.

Komentirajte prvi

New Report

Close