Vlada povjerenici prezentira nove programe, ali jaz raste

Autor: Suzana Varošanec , 26. rujan 2018. u 07:51
U Zagreb stiže povjerenice za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage Marianne Thyssen/EK

Svjetska banka preporučuje tri ključna pristupa u javnim politikama, među kojima i zaštite u svim vrstama ugovora.

S izazovima na modernom tržištu rada bavit će se sudionici sutrašnje konferencije u organizaciji Ministarstva rada i mirovinskog sustava "Ususret 2030. : izazovi Europskog stupa socijalnih prava".

Iz Predstavništva Europske komisije u RH najavljeno je i sudjelovanje europske povjerenice za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage Marianne Thyssen.  U prvoj radnoj posjeti Hrvatskoj očekuje ju sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem te ministrom rada i mirovinskog sustava Markom Pavićem i ministricom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nadom Murganić, a prisustvovat će svečanosti dodjele ugovora sufinanciranih iz Europskog socijalnog fonda kojima Vlada utječe na pozitivne društvene promjene. 

U sklopu programa "Zaželi"sklopljeni su novi ugovori za zapošljavanje žena vrijedni više od 33,9 milijuna kuna. Kako ističu iz resora rada, tako će se zaposliti 193 nezaposlene žene na aktivnostima pružanja podrške i potpore za 990 starijih osoba.  No, ma koliko pohvalne bile, aktualne mjere na planu uključivosti još su na 'kapaljku" su naspram rastućih potreba vezanih za savladavanje sve većeg jaza između građana kojima nove gospodarske prilike donose korist i onih koji su ostavljeni na marginama sve dinamičnijeg i fleksibilnijeg gospodarstva, kako u RH, tako i u EU.

 

50 posto

mladih u Hrvatskoj je prije ulaska u EU imalo ugovore na određeno vrijeme

Ističe se to u novom izvješću Svjetske banke "Prema novom društvenom dogovoru: suočavanje s napetostima u raspodjeli dohotka u Europi i Srednjoj Aziji". U nekim državama članicama EU-a, navode, udvostručila se visina dnevnih primanja potrebna da bi se izbjeglo zapadanje u siromaštvo. Sve više mladih zaposleno je na nekvalitetnijim radnim mjestima u odnosu na starije radnike. Istodobno, raste broj mladih radnika u dobi do 24 godine zaposlenih na određeno.

"Mnogi građani EU-a još ne znaju za uzlaznu mobilnost, osjećaju kako su upali u stupicu nejednakosti, dok su nedjelotvorne javne politike dovele do pada povjerenja u institucije i pojačanog raslojavanja unutar društva", stoji u izvješću. Za Hrvatsku su dramatični podaci iz razdoblja prije ulaska u EU jer je gotovo 50% mladih radnika već tada imalo ugovore na određeno vrijeme. Radi prevladavanja niza izazova vezanih za socijalne tenzije Svjetska banka preporučuje primjenu tri opća pristupa u javnim politikama. U prvom redu povećanje zaštite u svim vrstama ugovora o radu.

To se, smatra Predrag Bejaković s Instituta za javne financije tiče i razvijenih članica EU, gdje se javljaju novi oblici rada za koje trenutno manjka odgovarajuća zaštita. S druge strane, u Hrvatskoj i u istočnim članicama problem je implementacijski jaz zbog razlika između zakonskih prava i primjene zakona u realnom životu. Svjetska banka preporučuje i uvođenje univerzalnih sustava socijalne skrbi s boljim mehanizmima zaštite te proširenje poreznih osnovica kroz sustav koji bi zahvatio kapitalne dobitke i one s višim primanjima.  

Komentirajte prvi

New Report

Close