Vlada planira s Kinezima otvoriti tri poduzetničke zone

Autor: Ksenija Puškarić , 04. prosinac 2012. u 17:54
Ministar je najavio da će se pratiti samo kvalitetni projekti

Poduzetnički impuls 2013. težak je 730,3 milijuna kuna, potpore će biti veće, ali broj korisnika manji.

Ukupni prihodi malog i srednjeg poduzetništva u prvih su devet mjeseci ove godine porasli za 1,5 posto u usporedbi s istim razdobljem lani i iznosili su 218,2 milijarde kuna. Izvoz je povećan 9,3 posto i iznosi 32,4 milijarde kuna, a broj zaposlenih povećan je za 12 tisuća ili za 2,1 posto.

Sve je to rezultat Poduzetničkog impulsa 2012. godine, pa su očekivanja i od iduće godine velika.Nagodinu će potpore za poduzetništvo biti čak 730,3 milijuna kuna, što je dvostruko više nego u ovoj godini, najavio je u ponedjeljak Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta predstavljajući Poduzetnički impuls 2013. godine. "Taj iznos predstavlja gotovo 75 posto svih dodijeljenih potpora malom i srednjem poduzetništvu od 2002. do 2010., a kada se tome pridoda iznos od 500 milijuna kuna potpora iz drugih ministarstava, ukupne državne potpore za malo i srednje poduzetništvo za 2013. iznose više od 1,2 milijarde kuna", ustvrdio je Maras. Cilj je, dodao je, u idućoj godini odobriti veća sredstva manjem bolju korisnika, ali kako će se financirati samo kvalitetni poduzetnički projekti, krajnji bi cilj trebao biti veći broj radnih mjesta i veći prihod. Potpore će se tako usmjeriti na poduzetnike koje se bave novim tehnologijama, ulažu u proizvodne djelatnosti, turizam, računarstvo i zeleno poduzetništvo. Posebna pozornost posvetit će se i poduzetničkim i industrijskim zonama, koje će odsad osnivati i opremati država.

Od 400 poduzetničkih zona u Hrvatskoj, njih 200, kazao je Maras, uopće nema projekata."Uskoro planiramo osnivanje tri poduzetničke zone sa kineskim partnerima jer ta država planira do 2015. u ovaj dio Europe izvoziti robe u vrijednosti 10 milijardi dolara", najavio je Maras. Osim države, srednje i malo poduzetništvo i dalje će financirati i Hrvatska agencija za malo gospodarstvo Hamag Invest čiji je jamstveni fond u ovoj godini također udvostručen i sada iznosi dvije milijarde kune. Osim Hamaga, poduzetnici mogu računati i na povećanje kreditnih linija koje plasira Hrvatska banka za obnovu i razvoj, koja je u prvih devet mjeseci odobrila 1103 kredita u iznosu od 3,4 milijarde kuna. Poduzetnicima će po ulasku u Europsku uniju biti dostupna i strukturna sredstva, kroz koja će se, kako je zaključio ministar, moći povući čak 29 milijuna eura. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

moji najmoprimci, jedna kineska obitelj koja ima više kineskih dučana, zbog sve slabijeg prometa uslijed male kupovne moći i poplave kineske robe u Konzumu i drugim trgovačkim centrima, početkom primjene fiskalizacije planira otkazati najmove 4 dučana, otpustiti radnice, robu prebaciti i rasprodati u dva koja još idu te se po rasprodaji skladišta vratiti doma u Kinu…

dakle, Eu poduzetnici su se uglavnom povukli iz Hrvatske ili pakiraju kofere a sada se i kinezi pakiraju jer im se više ne isplati trgovati u Hrvatskoj a naši nadobudni političari briju o poduzetničkim zonama [emo_vrtimise]

Tako nam je kad se političari igraju poduzetništva!

New Report

Close