Vlada odobrila državna jamstva Brodotrogiru

Autor: Poslovni dnevnik , 21. rujan 2016. u 22:00
Jamstvo za povrat avansa kupcu Arctech Helsinki /Ivo Čagalj/PIXSELL

Jamstvo vrijedno 22,9 milijuna eura u korist HBOR-a i drugih banaka.

Tehnička je Vlada u srijedu je donijela odluku o davanju državnog jamstva od 22,9 milijuna eura tvrtki Hrvatska brodogradnja Trogir u vlasništvu Brodotrogira, kao i uredbu o korištenju novčanih sredstava koja se vode na posebnom računu suda.

Državno jamstvo se izdaje u korist Hrvatske banke za obnovu i razvitak ili drugih poslovnih banaka u zemlji ili inozemstvu za izdavanje izravnih ili neizravnih bankarskih garancija za povrat avansa kupcu Arctech Helsinki Shipyard OY, za gradnju prednjeg dijela tankera za prijevoz sirove nafte i kondenzata, u iznosu od 22,9 milijuna eura uvećano za troškove, naknade i kamate. Kako se pojašnjava u odluci, Brodotrogir svoj zahtjev temelji na programu restrukturiranja te ugovoru o prodaji i prijenosu dionica.

Njime se država obvezala odobriti državna jamstva za osiguranje avansnih uplata kupaca za novogradnje, sve dok se ne dosegne ukupni iznos od 20 milijuna kuna ekvivalenata državne potpore sadržane u tim jamstvima. Prema podacima Brodotrogira, iznos ekvivalenata državne potpore u dosadašnjim jamstvima je 6,63 mil. kuna, a za današnje jamstvo procijenjeno je da će ekvivalent iznositi 3,9 milijuna kuna, što je ukupno 10,56 milijuna kuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close