Vlada ‘odmrzava’ ugovorene radove na cestama

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. siječanj 2013. u 14:59
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila prijedlog dopuna Zakona o cestama.

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila prijedlog dopuna Zakona o cestama koje bi trebale omogućiti dovršetak ugovorenih radova na postojećim gradilištima, odnosno "odmrznuti" 12 projekata koji su stali jer nisu imali osigurana sredstva niti potrebne dozvole, ili su prekinuti zbog problema građevinskih tvrtki koje su izvodile radove.

Po riječima ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaša Dončića, Vlada će zakonskim dopunama pokušati raščistiti kaos koji je zatekla u Hrvatskim autocestama i Hrvatskim cestama u vezi ugovorenih radova za koje nisu osigurana sredstva, bez lokacijske dozvole i uvjeta gradnje, te osigurati nastavak započetih poslova građevinskog sektora niskogradnje.

Kako bi se omogućio dovršetak investicija na određenim dionicama predlaže se da u slučajevima kada se autocesta ili državna cesta razvrstava u drugu skupinu, a već se započelo s izgradnjom pojedine dionice ili je u visokoj fazi izgrađenosti, započete radove završi pravna osoba koja je do trenutka razvrstavanja u drugu skupinu upravljala tom cestom.

To na primjeru "Podravskog ipsilona" znači da se nastavlja izgradnja prvih dionica, ali ne kao autoceste nego kao brze ceste, a radove će dovršiti HAC.

Hajdaš Dončić je podsjetio da je izgradnja "Podravskog ipsilona" podijeljena u četiri faze koje su već ugovorene s izvođačima, iako za tri faze uopće nisu ishođene lokacijske dozvole niti uvjeti gradnje, a nije završen ni otkup zemljišta.

Prve dionice prema Bjelovaru i Koprivnici završit će se u ugovorenim rokovima, za što su osigurana sredstva i pribavljena dokumentacija, dok za ostale dionice još nemamo ništa iako imamo ugovorene radove, kaže Hajdaš Dončić.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić napomenuo je da trenutno imamo 12 ugovorenih projekata vrijednih 4,2 milijarde kuna, a zbog zastoja u realizaciji izgubljeno je 1,1 milijardu kuna. Ti su projekti sada "odmrznuti" i kreću u realizaciju čim se steknu meteorološki uvjeti.

Ti su projekti stali ponajviše zbog problema velikih građevinskih tvrtki, no sada su uključene nove udruge izvođača s novim voditeljima projekata, pa se nadam da će u ovoj godini biti dovršeni, rekao je Grčić.

Od projekata spomenuo je dovršenje vijadukta i dionice između Ravče i Ploča, dovršetak tunela Sv. Ilije, izgradnju mosta preko Drave na koridoru Vc, izgradnju dionice Buševec – Lekenik na autocesti prema Sisku, te dovršetak pravca između Splita i Dugopolja, dionice Plano – Kaštel Stari i južne obilaznice oko Osijeka.

Komentirajte prvi

New Report

Close