Vlada odgodila prihvaćanje sporazuma vjerovnika 3. maja

Autor: Marija Brnić , 28. lipanj 2019. u 09:45
Direktor riječkog škvera Edi Kučan/Duško Marušić/PIXSELL

U Vladi ispituju kako će EK gledati na model deblokade i kako će se procjena troška odraziti na državni proračun.

Danas istječe rok u kojemu bi dobavljači 3. maja trebali potpisati prijedlog sporazuma o deblokadi računa brodogradilišta i otvoriti mogućnost da se na ročištu zakazanom za idući četvrtak 4. srpnja, ne proglasi stečaj.

Prema dostupnim informacijama, vodstvu 3. maja jučer je najveći vjerovnik s potraživanjem od 10 milijuna kuna najavio kako će poduprijeti predloženi model i povući blokadu računa, no ta vijest ostala je ipak u sjeni vijesti sa sastanka u Vladi, na kojemu je prezentiran prijedlog sporazuma vjerovnika.

Zašto ne vrijedi za Uljanik?
Prema neslužbenim informacijama, na sastanku je prijedlog sporazuma otvorio nekoliko pitanja zbog kojih su u Vladi odgodili izjašnjavanje o tome hoće li ga podržati. Problematiziralo se kakav bi stav mogla zauzeti Europska komisija prema predloženom modelu s obzirom na to da je tvrtka prošla restrukturiranje uz državnu pomoć, kao i potencijalno prozivanje Vlade zašto se isti model ne primijeni na pulski Uljanik.

 

10 milijuna

kuna iznos je potraživanja najvećeg vjerovnika spremnoga povući blokadu

No, ipak najosjetljivije je pitanje projekcija troška ovog modela za sam državni proračun, iako sama gradnja brodova prema najavama neće iziskivati veći angažman države jer su naručitelji spremni financirati dovršetak radova. U svakom slučaju slijedi preispitivanje koncepta, što posljedično odgađa i odluke samih dobavljača. Prijedlogom sporazuma određen je i utorak 2. srpnja kao rezervni datum za davanje suglasnosti, kako bi se u četvrtak pred sutkinjom na riječkom trgovačkom sudu došlo s potvrdom vjerovnika o zainteresiranosti da se nastave započete gradnje i izbjegne stečaj.

Predsjednik Nadzornog odbora Juraj Šoljić jučer je uputio apel svim vjerovnicima da prihvate prijedlog sporazuma, podsjećajući da 3. maj nema stečajne mase iz koje bi se u slučaju otvaranja stečaja itko mogao naplatiti te je stoga scenarij stečaja svakako financijski najgori scenarij za sve koji sudjeluju u tom procesu.

 

Šoljić

Scenarij stečaja svakako je financijski najgori za sve koji sudjeluju u procesu.

Inercija u odlučivanju
Sama inercija koje se oko donošenja odluka ponovno drže u Banskim dvorima neće podrazumijevati automatsko otvaranje stečaja, budući da je stav sutkinje u ovom procesu od ranije poznat – ona će ostavljati vremena za proglašenje stečaja sve dok postoji nada, a nju, pak, može ugasiti samo Vlada. 

Komentirajte prvi

New Report

Close