Vlada o rebalansu proračuna: Smanjiti deficit za 900 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. ožujak 2013. u 09:12
Slavko Linić (Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL)

Rebalansom bi, prema nekim ranijim neslužbenim najavama, deficit proračuna smanjio za oko 900 milijuna kuna, na oko 10 milijardi kuna.

Hrvatska Vlada danas će raspravljati o prijedlogu rebalansa ovogodišnjeg proračuna. U najavama rebalansa proračuna prije otprilike mjesec dana, ministar financija Slavko Linić je najavio i da će Vlada rebalansom projekciju gospodarskog rasta u ovoj godini smanjiti s 1,8 posto na 0,7 posto, što za proračunske prihode znači smanjenje od oko milijardu kuna, a smanjenjem rashoda se želi deficit proračuna održati u planiranih oko 3 posto BDP-a.

Rebalansom bi, prema nekim ranijim neslužbenim najavama, deficit proračuna smanjio za oko 900 milijuna kuna, na oko 10 milijardi kuna, što je otprilike na razini prošle godine. Pred Vladom će se naći i odluke o sanaciji devet kliničkih bolnica, čiji je osnivač država, a čije ukupne obveze krajem prošle godine dosežu gotovo 1,9 milijardi kuna. Postupak sanacije obuhvaćao bi analizu i utvrđivanje uzorka nastalog gubitka, pregovore s vjerovnicima, podmirivanje obveza, otpis potraživanja i svođenje rokova plaćanja u zakonom utvrđene rokove.

Obveze tih bolnica podmirile bi se na teret državnog proračuna, a predviđeno je da se za sanaciju imenuju sanacijski upravitelji i sanacijska vijeća u kojima bi bili predstavnici ministarstava zdravlja i financija te same bolnice. Vlada će raspravljati i o više zakonskih prijedloga, među njima i o izmjenama zakona o kreditnim institucijama, o područjima posebne državne skrbi, o obnovi, o statusu prognanika i izbjeglica, kao i o prijedlozima zakona o kritičnim infrastrukturama te o vodi za ljudsku potrošnju.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close