Vlada nudi rješenje i za kredite zadruge Raiffeisena

Autor: Ana Blašković , 17. rujan 2015. u 22:01
Orsat Miljenić i Zoran Milanović/P. Macek/PIXSELL

Vlada predlaže da se ništetnima proglase ugovori sklopljeni s osobama bez ovlaštenja.

Vlada je Saboru poslala amandman na Zakon o potrošačkom kreditiranju kojim predlaže rješenje za građane koji su uzimali zajmove od austrijske Raiffeisen kreditne zadruge.

Ministar pravosuđa Orsat Miljanić najnoviju intervenciju objasnio je riječima da su "građani bili naivni i ulazili u nešto što se pokazalo vrlo loše za njih", no i "da u ovoj zemlji nitko nije reagirao na bezbrojne posrednike koji su ih poticali i nagovarali". Amandmanom je nadležnost za sporove dana domaćim sudovima koji su se ranije proglašavali nenadležnima, što je prema Miljaniću suprotno odredbama o zaštiti potrošača. "Sada izričito kažemo da su za to nadležni naši sudovi i oni neće moći reći da nisu nadležni, čime dajemo ljudima mogućnost da štite svoj pravni interes. Kaže se i da su ugovori koji su sklopljeni s osobama koje nisu imale za to ovlaštenje ništetni, ako su sklopljeni u Hrvatskoj, jer ne možemo dopustiti da netko u ovoj zemlji sklapa takve ugovore, a da nema ovlaštenje HNB-a", kazao je.

Vlada predlaže i da se do dovršetka postupaka o eventualnoj ništetnosti sudovima nalaže zaustavljanje ovršnih postupaka, kojih je oko 1800.  Raiffeisen grupa Štajerske pak amandmane smatra zadiranjem u ugovornu volju stranaka te će pokrenuti ocjenu usklađenosti s Ustavom i europskim zakonima. Riječ je o oko 3000 kredita odobrenih u Austriji, vrijednih 265 milijuna eura, odnosno dvije milijarde kuna. Iz banke navode da su izdavali hrvatskim državljanima na teritoriju Austrije austrijske kredite, što je bilo regularno i uobičajeno bankovno poslovanje po svim austrijskim i hrvatskim zakonima.

Tvrde da su krediti odobravani uz 8% kamate, dok su kamate u Hrvatskoj tada iznosile do 10% te odbacuju tvrdnje da se radilo o lihvarskim kreditima. Problemi su se, ističu, pojavili s krizom, kad zbog teške situacije neki korisnici više nisu mogli vraćati kredite. Deložacije su provedene u 70 slučajeva, što čini dva posto kredita. 

Komentari (3)
Pogledajte sve

A sto recimo tamo gdje su nekretnine prodane u Ovrsnom postupku i dosuda je pravomocna. Kako to misle rijesit nasi crveni kmerovi.

Samo navalite sa svim tim poklonima. Bravo za Vladu. Meni je ipak najveci poklon ovih 12000 buducih radnika udarnika. Bit ce mjesta za njih u hrvatskim tvornicama.

Sada pred izbore sve može ?

Ugovore će proglasiti ništetnima samo da dobe još jedan mandat ?

New Report

Close