Vlada ne da HPB, Erste i OTP doznali sve o konkurentu

Autor: Ana Blašković, Marija Brnić , 12. prosinac 2013. u 22:01
Vlada nije pristala prodati HPB u bescjenje, za 103 milijuna eura/Željko Lukunić/PIXSELL

HPB je širom izložio knjige i otkrio strateške klijente i slabosti istim bankama s kojima se bori na tržištu

Posljednja privatizacijska priča u kojoj se tražio novi vlasnik Hrvatskoj poštanskoj banci (HPB) završila je epskim neuspjehom; jedinu pristiglu ponudu Vlada je odbacila obrazloživši je "prodajom u bescjenje".

 

10,5milijuna

kuna zaradila je Confida- Revizija unatoč neuspjehu privatizacije

HPB nastavlja poslovanje samostalno, i nadalje se pokušavajući othrvati političkim pritiscima uz jednu važnu iznimku: u procesu dubinskog snimanja HPB je širom izložio knjige i otkrio strateške klijente i slabosti istim konkurentima s kojima se bori za opstanak na tržištu.Razočaran ponudom Erstea od 905 kuna po dionici, odnosno 103 milijuna eura za 99 posto banke, ministar Slavko Linić otkrio je kako je Erste ocijenio da su rezervacije HPB-a za iduću godinu preniske te da su potrebna znatno veća sredstva za potencijalne sudske postupke, dodavši da je Erste inzistirao na tome da država jamči za moguće stavke, što bi dodatno umanjilo ionako nisku cijenu. "To je neprihvatljivo", kratko je rekao Linić, poručivši da država treba novac, ali ne u ovako minimalnim uvjetima. "To će za proračun značiti manje novca, ali u bescjenje ne prodajem!", odrezao je. Prozvana banka diplomatski je odgovorila da je odluku da u konačnici plati čak 30 milijuna eura manje nego u prvom krugu "bila temeljena na svim relevatnim pokazateljima, uključujući i rezultate dubinske analize".

"Konačna odluka je na prodavatelju i mi je poštujemo", izjavili su iz Erstea. OTP ponudu nije ni predao, a je li to posljedica činjenice da je Erste od početka slovio kao favorit ili je presudila milijunska sudska tužba Slavena Čolaka, aktera iz afere Bankomat, koja je prigodno isplivala uoči roka za obvezujuće ponude, nisu precizirali. Kratko su poručili da je "OTP usredotočen na druge mogućnosti akvizicija u Hrvatskoj i u regiji".  Najveći gubitnici su proračun, koji je ostao bez milijarde kuna, te HPB, u kojem su mjesecima rasipali vrijeme i energiju na prodaju umjesto poslovanje. U Ersteu i OTP-u imaju razloga biti zadovoljni jer znaju sve o poslovanju, kao i u Confida-Reviziji, koja je, unatoč propaloj transakciji, u džep spremila 10,4 mil. kuna za savjetničke usluge. 

Komentari (6)
Pogledajte sve

Da je Linić odlučio prodati banku pod traženim uvjetima, Milovanović bi opet nešto ‘pametno’ izjavio i opravdao potez. Linić i Milovanović jako paze da se međusobno ne zakače ali i to će se dogoditi.

jeli ovo bio performans kako transferirati 10 milja iz državnih u privatne ruke.

Kod spajanja i preuzimanja se angaziraju M&A bankari tj. investicijske banke poput JP Morgan-a, Goldman Sachs-a, Morgan Stanley-a ili pak manje, takozvane ”boutique” investicijske banke kao sto su Lazard, Rothschild, Greenhill, itd. Confida Revizija, kao sto joj ime govori, se bavi revizijom, a ne savjetovanjem kod spajanja i preuzimanja kompanija.
Naime, logika je slijedeca. Kada imate problema sa srcem, idete kardiologu, a ne zubaru (iako je i zubar zavrsio medicinu). Takodjer, kada imate zelucanih problema, idete gastroenterologu, a ne u frizerski salon ili kod autolimara. Za izbornika nogometne reprezentacije cete izabrati Kovaca, a ne Linu Cervara (sportskog trenera i olimpijskog prvaka, ali u rukometu).
Po istoj logici, kada vam treba revizor, angazirate revizorsku kucu dok cete u slucaju prodaje ili kupnje kompanija za savjetnika uzeti neke od gore navedenih M&A savjetnika. Pravi M&A bankar zna (vec vise od godinu dana) da su Erste i OTP zainteresirani za jednu drugu banku u Hrvatskoj, a ne za HPB. Revizor ne zna, jer mu to i nije u opisu posla.

Milanovic jucer na konferenciji za novinare “mudro” kaze: svaka roba vrijedi onoliko koliko je netko spreman platiti. Ali nama kao prodavacima cijena nije dostatna i necemo prodati. I pritom se okrece Linicu kao da trazi jos jedno odobrenje i potvrdu. Pa taj covjek nema apsolutno pojma o ekonomiji. Da je Linic rekao prodajemo oni bi i prodali HPB po principu daj sto das. Ili neki dan kad je rekao da cemo mozda pretovarati sirijsko kemijsko oruzje u nasim vodama. Pa kako moze takvo nesto reci kada turizam participira 20 posto u BDP-u?! Problem je u tome sto Milanovic toga uopce nije svijestan. A onda u isto vrijeme studentima na fakultetu govori kako je turizam grana kojoj se Hrvatska mora jos snaznije orijentirati. Najgore je sto on ne razumije kakve gluposti i nebuloze prica pa se ne moze niti ocekivati nekakva zadrska u buducnosti.

Moram nazalost reci da je ova vlada slabija od one korumpirane i kriminalne Sanaderove.

New Report

Close