Vlada na današnjoj sjednici o nacionalnom programu reformi

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. travanj 2014. u 09:34
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Vlada će o tome raspravljati slijedom obveze prema kojoj do kraja travnja Europskoj komisiji mora dostaviti dva dokumenta.

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade su prijedlog nacionalnog programa reformi i prijedlog programa konvergencije Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2017. godine. Vlada će o tome raspravljati slijedom obveze prema kojoj do kraja travnja Europskoj komisiji mora dostaviti ta dva dokumenta na temelju kojih će Komisija izraditi prijedlog preporuka za Hrvatsku, koje potom usvaja i Vijeće EU-a. Nacionalni program reformi definira stanje i planove provedbe ključnih strukturnih politika države, a Plan konvergencije određuje ključne karakteristike okvira makroekonomske i fiskalne politike.

Te su aktivnosti dio procesa obveznog izvještavanja i usklađivanja ekonomskih politika država članica EU-a sa zajednički definiranim ciljevima i odredbama Unije. Nepoštivanje tih odredbi rezultira sankcijama koje uključuju i "zamrzavanje" sredstava EU za državu članicu. Vlada će raspravljati i o prijedloga zakona o izvlaštenju i određivanju naknade, koji donosi nekoliko novina u odnosu na sadašnje rješenje. Među ostalim se predlaže da postupak izvlaštenja, u slučajevima kada se izvlaštenje provodi radi izgradnje građevine ili izvođenja radova za koje je Vlada donijela odluku o proglašenju strateškog projekta, provodi središnje tijelo državne uprave nadležno za poslove pravosuđa. Time se nastoji postići ubrzanje izvlaštenja, kao postupaka od posebnog interesa za državu.

Pred Vladom je i prijedlog zaključka o prihvaćanju karte regionalnih potpora za razdoblje od 2014. do 2020. godine. Karta regionalnih potpora definira dvije za potpore pogodne regije. To su Jadranska Hrvatska i Kontinentalna Hrvatska. BDP po stanovniku u odnosu na prosjek EU-27, za regiju Jadranska Hrvatska iznosi 60 posto, a za Kontinentalnu Hrvatsku 61,67 posto. Sukladno smjernicama EU-a, ti omjeri BDP-a uvjetuju maksimalni intenzitet potpore za Jadransku Hrvatsku u iznosu od 35 posto bruto ekvivalenta potpore, a za Kontinentalnu Hrvatsku 25 posto bruto ekvivalenta potpore.

Komentirajte prvi

New Report

Close