Vlada mora pomoći lokalnim televizijama

Autor: Saša Paparella , 08. listopad 2017. u 21:59
Foto: Thinkstock

Ukupnim prihodima od djelatnosti najviše doprinose Nezavisna televizija i Osječka televizija, koji ostvaruju petinu ukupnih prihoda televizijskih nakladnika na lokalnoj razini.

Lokalni televizijski nakladnici u RH, a ukupno ih je 19, zapošljavaju 335 ljudi (8,9 posto svih zaposlenika u branši), lani su ostvarili 66,1 milijuna kuna prihoda (3,9 posto), a plaće zaposlenika su za 41 posto niže od plaća u televizijskoj djelatnosti, čulo se u petak na prezentaciji istraživanja Analiza podataka o financijskom poslovanju televizijskih nakladnika u 2014. i 2015., koje je za Agenciju za elektroničke medije izradio tim Ekonomskog instituta iz Zagreba.

Ukupnim prihodima od djelatnosti najviše doprinose Nezavisna televizija i Osječka televizija, koji ostvaruju petinu ukupnih prihoda televizijskih nakladnika na lokalnoj razini. Najviše takvih nakladnika, njih osam, posluje u regiji Dalmacija, Istra i Primorje, a petina ih je u Zagrebu i okolici. Većina nakladnika je barem u jednoj godini između 2011. i 2015. ostvarila gubitak.

”Od početka financijske krize, Hrvatska je izgubila četiri lokalne televizije. Nadam se da će nova medijska strategija Ministarstva kulture uvažiti činjenicu da većina tih nakladnika ima financijske probleme. Ako nam je važan medijski pluralizam, državna potpora trebala bi rasti”, rekao je Damir Hajduk, predsjednik Vijeća za elektroničke medije.  

Komentirajte prvi

New Report

Close