Vlada misli u tri godine udvostručiti broj IT stručnjaka

Autor: Bernard Ivezić , 13. srpanj 2017. u 14:24
Cilj je spriječiti i odlazak IT-evaca iz zemlje, Fotolia

Uz više stipendija za siromašne godišnje i njih 3000 za studiranje znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike.

Vlada je našla srednjeročni lijek za kronični nedostatak radne snage u domaćoj softverskoj industriji. Od jeseni će Hrvatska prvi puta uvesti STEM stipendije (znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku).

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u srijedu je objavila da su iz EU fondova povukli 180 milijuna kuna kojima će financirati 3000 STEM stipendija godišnje. Samo u području IT-a s toliko stipendija u roku od tri godine, koliko traje većina studija, može se udvostručiti broj IT stručnjaka koje “proizvodi” hrvatski obrazovni sustav. Toga “goriva” za softversku industriju, koja je najbrže rastući izvoznik, kronično manjka.

U zadnje tri godine broj IT stručnjaka koji se iseljavaju iz Hrvatske porastao je s 2500 godišnje na 3000, a udruženje softverskih izvoznika CISEx procijenilo je da je taj broj lani dosegao njih 4000. To znači da je u 2016. iz Hrvatske iselilo tisuću IT stručnjaka više nego što ih je obrazovni sustav izbacio na tržište.

Vlada će usto udvostručiti broj stipendija za siromašne. Povukla je 270 milijuna kuna iz EU fondova pa će postojećih 5600 stipendija podebljati s njih još 4600 kako bi zadovoljila potražnju od 10 tisuća takvih stipendija godišnje.

Kako je prezentiran, novi, automatizirani sustav dodjele stipendija, možda neće biti i transparentan. Sve informacije slat će se isključivo mailom studentima, prvi put neće biti natječaja. Ne spominje se javna objava pa se ne zna kako će se provjeravati moralno upitne stipendije djeci moćnika.     

Komentirajte prvi

New Report

Close