Vlada kreće u dubinsku analizu proračunskih rashoda

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. listopad 2014. u 17:14
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Rok za provedbu analize je 15. ožujka 2015. godine. U Vladinoj odluci koja bi sutra trebala biti prihvaćena, poimence se navode kategorije rashoda državnog proračuna.

Hrvatska vlada na sutrašnjoj sjednici treba donijeti odluku o provođenju dubinske analize rashoda državnog proračuna, koja bi trebala rezultirati ukupnim smanjenjem javne potrošnje i učinkovitim trošenjem proračunskog novca.
Dubinskom analizom rashoda državnog proračuna bit će obuhvaćeni rashodi za zaposlene koji se isplaćuju iz državnog proračuna, subvencije, sustav zdravstva, poslovanje agencija, zavoda, fondova i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima te porezni rashodi. Za svaki od tih rashoda Vlada osniva povjerenstvo.

Dubinska analiza proračunskih rashoda dio je paketa mjera kojim Vlada pokušava ispuniti preporuke Europske komisije za smanjenje proračunskog manjka. Tako će se analiza proračunskih rashoda provoditi kao dio akcijskog plana kojim je Ministarstvo financija zaduženo za provedbu preporuke o održivim javnim financijama.

Rok za provedbu analize je 15. ožujka 2015. godine.

U Vladinoj odluci koja bi sutra trebala biti prihvaćena, poimence se navode kategorije rashoda državnog proračuna koje će biti revidirane, osnivanje povjerenstva koja će biti zadužena za izradu navedene analize te uvodi Središnje povjerenstvo za dubinsku analizu rashoda državnog proračuna. To će tijelo koordinirati i nadzirati rad povjerenstava zaduženih za izradu analize. Članovi svih povjerenstva su isključivo javni i državni službenici, a predsjednici povjerenstava su iz redova Instituta za javne financije ili Ekonomskog instituta Zagreb.

U javnosti se spominjalo da je Ministarstvo financija osiguralo i stručnu pomoć Svjetske banke i MMF-a.

Prijedlogom odluke je propisano da povjerenstva svoje izvještaje moraju do 1. veljače 2015. godine dostaviti središnjem povjerenstvu.

Komentari (9)
Pogledajte sve


Rješenje je jednostavno….svi koji primaju plaću iz proračuna i državnih fondova 10% dole, osim liječnika i nastavnika……problem je riješen!

Misliš da bi 10% bilo dovoljno? I zašto izuzimati liječnike, kad od 100 ljudi s najvećim plaćama zaposlenih na državnoj sisi, njih 96 su liječnici? A nastavnici koji rade tako dobar posao zatupljivanja novih generacija, najbolje da im još povećamo plaću i tako ih nagradimo za dosadašnje rezultate?

Rješenje je jednostavno….svi koji primaju plaću iz proračuna i državnih fondova 10% dole, osim liječnika i nastavnika……problem je riješen!

ovu Vladu bez ikakve dodatne analize
treba otjerati po hitnom postupku

Ha, ha, vidjet ćemo ADZ kad dođe na Markov trg. To će tek biti veselje. Vraćamo se u feudalizam. Seljačija je na pragu.

New Report

Close