‘Vlada je izdala medicinske sestre, učitelje, profesore, znanstvenike’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. listopad 2012. u 16:25
PXL

Vlada je izdala radnike zaposlene u javnim službama, istaknuli su čelnici Matice hrvatskih sindikata na prosvjedu ispred sjedišta Vlade na Trgu svetog Marka.

Vlada je izdala radnike zaposlene u javnim službama, istaknuli su čelnici Matice hrvatskih sindikata na prosvjedu ispred sjedišta Vlade na Trgu svetog Marka.

"Vlada je izdala medicinske sestre, učitelje, profesore, znanstvenike i druge zaposlene u javnom sektoru, rekla je pred prosvjednicima na Markovu trgu predsjednica Sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak.

Izdali ste radnike jer prije izbora niste govorili o svojoj stvarnoj politici i jer ste stali na stranu kapitala, dodala je. Praćena odobravanjem prosvjednika ocijenila je da je vodeća stranka vladajuće koalicije – SDP, izdala i svoje članova. Optužila je Vladu da "laže o visokoj javnoj potrošnji" i suprotstavlja zaposle u javnom i privatnom sektoru. Predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja Zvonimir Laktašić podsjetio je na detalje predizbornog Plana 21 vladajuće koalicije, u kojem su znanost i obrazovanju označeni ključnim za pokretanje gospodarstva. Umjesto toga, kaže, Vlada podcjenjujući zaposlene u tim djelatnostima ne vuče zemlju u oporavak nego prema ponoru.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Zvonimir Mihalinec pak kazao je kako su među onima koje Vlada nije izdala klasa bogatih te bankari, MMF i dio medija, posebno onih u sastavu Europapress Holdinga. Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić rekao je da je današnji prosvjed tek početak prosvjednih aktivnosti te najavio da će vrhunac uslijediti krajem školske godine.

Nakon okupljanja na Markovu trgu prosvjednici su se vratili na Trg bana Josipa Jelačića gdje su njihovi kolege pratili zbivanja ispred sjedišta Vlade putem video zida. Nakon povratka prosvjed je ubrzo okončan prikazom animiranog songa "Ja sam luzer" s likom predsjednika Vlade Zorana Milanovića kao pjevača. Odlasku na Markov trg prethodila je početno okupljanje prosvjednika na Trgu Francuske Republike. Potom su Ilicom krenuli na Trg bana Jelačića gdje su im se obratiti sindikalni čelnici. Oni su kritizirali Vladine politike štednje, dio medija i sindikate koji ih ne podržavaju.

Tako je predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić oštro napao vladinu politiku štednje, tvrdeći da će ona samo usporiti oporavak i ostaviti zemlju u dugotrajnoj krizi, a da će korist u konačnici imati bogati. Prema njegovim riječima, javna potrošnja u Hrvatskoj najniža je u Europi. Meta Ribićevih kritika bio je i SDP, za koji tvrdi da je potpuno iznevjerio socijaldemokratska načela.

Rekao je da je današnji prosvjed samo početak te da će pripremiti štrajk. Anica Prašnjak ocijenila je da teret krize nije ravnomjerno raspoređen te pozvala na opću društvenu solidarnost. Današnji prosvjed prema njezinom mišljenju ima obilježja klasnog sukoba između bogatih i siromašnih, dok Zvonimir Laktašić Vladinu politiku plaća u javnom sektoru naziva bolesnom, nastranom, ljudski neodgovornim i opasnom za zemlju.

Po različitim neslužbenim procjenama medija, broj sudionika današnjeg prosvjeda kreće se od više od pet tisuća pa do 10 tisuća sudionika.

Komentirajte prvi

New Report

Close