Vlada izmijenila ‘lex Perković’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. rujan 2013. u 13:25
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Hrvatska Vlada danas je u saborsku proceduru uputila izmjene Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s članicama EU.

Hrvatska Vlada danas je u saborsku proceduru uputila izmjene Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s članicama EU, tzv. 'lex Perković', kojima se od 1. siječnja 2014. omogućuje puna primjena europskog uhidbenog naloga (EUN), odnosno i za kaznena djela počinjena prije 7. kolovoza 2002.

Hrvatski sabor je neposredno prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju izmjenama 'lex Perković' propisao da će se europski uhidbeni nalog primjenjivati na kaznena djela počinjena nakon 7. kolovoza 2002. Zbog tih je izmjena došlo do sukoba Hrvatske s EK koja je prošli tjedan pokrenula i postupak koji može završiti sankcijama protiv Hrvatske, a današnje izmjene omogućuju prekid tog postupka.

Iz Europske komisije pojašnjeno je da je mogućnost postavljanja vremenskog ograničenja za primjenu EUN-a postojala isključivo prilikom usvajanja pravne stečevine EU, kao i da je vremensko ograničenje Hrvatska mogla tražiti, a nije, tijekom pristupnih pregovora.

"Mi smo se pozvali da to bude za kaznena djela od 2002., dakle ne prije 2002. i to je, na kraju, rečeno, da nije dopušteno. U redu. Onaj tko je to tako pregovarao u ime Hrvatske neću reći da je učinio grešku ili grubi propust, ali da nije puno razmišljao, odnosno da nije uopće razmišljao, to mogu reći", ustvrdio je premijer Zoran Milanović na sjednici.

Ocijenio je kako cijeli slučaj pokazuje da je sustav EUN-a, kako je zamišljen, koncipiran kao sustav neravnopravnosti koji starim državama članicama EU, vjerojatno slučajem i omaškom, daje mogućnost ograde, a novim državama članicama tu mogućnost ne daje.

Naveo je tako primjer Češke koja će, kao i Hrvatska, također primijeniti EUN od 1. siječnja 2014., a koja zbog toga svo ovo vrijeme nije imala nikakve sankcije. "EK joj je to tolerirala godinama", rekao je Milanović.

Zakon smo izmijenili, ali i uočili taj sistemski nedostatak s kojim države imaju problem i ovaj razgovor nije završen, ocijenio je.

Problem će, smatra, vjerojatno završiti tako da će svima biti ukinuto to vremensko ograničenje.

No, upozorava, time ne rješavamo problem da se hrvatskim građanima po principu univerzalne jurisdikcije sudi za kaznena djela iz vremena Domovinskog rata.

To je moguće, rekao je Milanović te ponovio svoje riječi da je "ta puška na zidu i opalit će u jednom trenutku".

"I na to moramo upozoriti jer taj problem nema ni jedna druga država u EU. I to može biti predmet zlouprabe od nedobronamjernih ljudi koji ne žive u Hrvatskoj. To je realno i tog moramo biti svjesni", upozorio je.

Osvrnuo se i na brojne komentatore i analitičare koji su proteklih dana komentirali prijepor s EK oko 'lex Perković' kazavši kako 99 posto njih nije ni pročitalo zakon već su vikali, galamili i dizali paniku.

Komentirajte prvi

New Report

Close