Vlada izigrala Hrvatski telekom, Vipnet i Tele2?

Autor: Bernard Ivezić , 13. travanj 2014. u 22:00
Najava novog nameta ugrožava investicije/FOTOLIA

Ovo je peta promjena politike u telekom sektoru u svega nekoliko godina.

Na pomolu je krah jednog od najuspješnijih dogovora koje je Vlada od početka krize sklopila sa stranim ulagačima o investicijama u Hrvatsku, doznaje Poslovni dnevnik.

Dok ministar Slavko Linić najavljuje povratak mobilnog harača, a izvori iz Vlade špekuliraju da se tako želi prikupiti barem 450 milijuna kuna godišnje u proračun i dodaju da se stoga ne zna samo hoće li se to raditi kroz trošarinu na mobilne usluge ili neku drugu vrstu nameta, za to vrijeme izvori iz telekom branše Linićev plan opisuju kao "postavljanje kajle".Dobro upućen izvor Poslovnog dnevnika blizak operaterima otkriva kako su ministri Slavko Linić i Radimir Čačić prije dvije godine od Hrvatskog telekoma, Vipneta i Tele2 tražili obvezujuće investicijske planove vrijedne najmanje dvije milijarde kuna i kupnju LTE spektra.

Sve to u zamjenu za ukidanje mobilnog harača koji je operaterima iz džepa u tri godine izbio 798,2 milijuna kuna. "Operateri su na to pristali i uredno provode dogovoreni plan, a sad se ponovo otvara pitanje mobilnog harača", žali se izvor.Sva tri mobilna operatera odbila su to komentirati. Kažu tek da su o mogućem povratku mobilnog harača saznali iz medija. No, zato smo službenu potvrdu dobili od Udruge pokretnih komunikacija Hrvatske (UPKH), udruženja koje okuplja mobilne operatere. Sarita Bukovčan, predsjednica UPKH kaže da je harač ukinut upravo stoga što su operateri predstavili investicijske planove teške dvije milijarde kuna. "K tome, kupili su LTE spektar, koji ne mogu u cijelosti koristiti, a koji su do sada platili 688 milijuna kuna i još će tijekom idućih deset godina za njega platiti 450 milijuna kuna", kaže Bukovčan.

Dodaje da bi se stoga povratak harača izravno odrazio na investicije operatera. Iz HT-aporučuju da je nemoguće u uvjetima većeg poreznog opterećanja očekivati značajnija ulaganja. Slično navodi i Tele2, gdje pojašnjavaju da svaki novi namet utječe na investicije.Iz Vipneta negoduju da je ovo peta promjena politike u telekom sektoru u svega nekoliko godina. "Naše iznenađenje je tim veće, jer smo u protekle dvije krizne godine uplatili više od 357 milijuna kuna dodatnih sredstava u proračun", poručuju iz Vipneta.

Podrška

HUP i udruga ulagača

Podršku operaterima izrazili su HUP i Udruženje stranih investitora (FIC). Davor Majetić, glavni direktor HUP-a ističe da se poslodavce proziva da ne investiraju, a da se pri tome zaboravlja da je osnova za svako ulaganje stabilno okruženje. "Toga u Hrvatskoj nema, a govorimo o milijunskim investicijama koje su u tijeku pa se postavlja pitanje kakvu točno poruku šaljemo poduzetnicima i potencijalnim investitorima", pita Majetić. Ante Babić, glavni tajnik FIC-a pozvao je Vladu da umjesto kroz poreze rješenje za prekomjerni deficit potraži u smanjenju troškova. "Ovako hirovita porezna politika jedan je od pet ključnih prepreka stranim ulaganjima", zaključuje Babić.

Komentari (10)
Pogledajte sve

Da sad su ih izigrali ……a nas već plačkaju od 1990,,,,Eu je jasno dao pravila,,,e sad bi neki stranci opet izvlačili dobit ,,,zamisli te nekad smo dial-up plačali 1000kn ,a da ne pričam o GB jednom prilikom za 1gb prekoračenja platio sam 1500kn iako po EU direktivi Vip to nije smio učinit,,,ali mi nismo tada bili u Eu.Da n[emo_namigusa]epričam da je napolju od 19 EURA INTERNET 3X BRŽI NEGO KODNAS + telefon,,,,

Slavek se odlučio zaklati ovcu umjesto redovitog šišanja.Moja preporuka je kupi još i gajbu piva,pa nakon toga, po onoj narodnoj,ko živ ko mrtav

Država uzimajući telekomima opet uzima građanima, jer će telekomi nastojati ovaj trošak prebaciti korisnicima a to je dodatnih 100 kn po korisniku godišnje.
Umjesto da imamo sve bolje i povoljnije usluge, bit će sve gore i skuplje.
Država će nastojati u svim granama privrede uzimati barem 50% kao u cijeni goriva, a onda će baljezgati o poduzetnicima koji ne ulažu u razvoj.
Ako ti netko uzima ili želi uzeti 50%, onda je to gore od mafije jer i ona je imala manji postotak a nudila je puno više (uništavala konkurenciju, osiguravala klijente i tržište,…)

Ozbiljna osoba ne izigrava dogovore. Ozbiljnja drzava…dovrsite sami

New Report

Close