Vlada i formalno odustala od prodaje HŽ Carga Rumunjima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. siječanj 2014. u 11:42
Photo: Robert Anic/PIXSELL

Vlada je danas i formalno odustala od prodaje 75 postotnog poslovnog udjela u HŽ Cargu rumunjskoj Grampet Grupi.

Vlada je danas i formalno odustala od prodaje 75 postotnog poslovnog udjela u HŽ Cargu rumunjskoj Grampet Grupi.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić na sjednici Vlade podsjetio je da su pregovori s Grampetom prekinuti jer je tijekom njih došlo do značajnijih odstupanja od uvjeta iz obvezujuće ponude Grampet Grupe.

Hajdaš Dončić kaže kako Rumunji u pregovorima nisu ponudili dokaze da mogu pribaviti zamjenska jamstva za trenutno važeća državna, a nisu dostavili ni program restrukturiranja.

Za vladine pregovarače bilo je neprihvatljivo i Grampetovo traženje jamstva države da u idućem razdoblju na tržište neće ulaziti drugi operatori te da država na sebe preuzme trošak zbrinjavanja viška zaposlenika.

Dodao je kako za Vladu nije bio prihvatljiv ni zahtjev za provođenjem još jednog dubinskog snimanja HŽ Carga, budući su tijekom prethodna dva na uvid pruženi svi raspoloživi podaci.

Premijer Zoran Milanović na to je kazao kako je jučer u Bukureštu priveden predsjednik Uprave Grampet Grupe (Gruica Stoica).

Nakon što su propali pregovori s Grampetom, resorno ministarstvo dalo je Upravi i sindikatima HŽ Carga ultimatum da u roku od 14 dana, od ponedjeljka ovoga tjedna, moraju prihvatiti plan restrukturiranja koji je izradilo Ministarstvo, inače će tvrtka ići u stečaj s likvidacijom.

Plan koji predlaže Ministarstvo uključuje odlazak 1100 radnika do kraja godine putem otpremnina ili izdvajanja djelatnosti koje ne ulaze u osnovno poslovanje, trenutno smanjenje plaća za 20 posto za trajanja cijelog procesa restrukturiranja te smanjenje otpremnina i drugih prava za tehnološki višak.

Komentirajte prvi

New Report

Close