Vlada gasi čak 12 državnih agencija

Foto: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

'U pogledu smanjenja materijalnih rashoda, koji će se postići ovom mjerom u 2016., očekuje se ušteda od pet milijuna kuna', stoji u Vladinu reformskom planu.

Na samom kraju Nacionalnog programa reformi 2016., dokumentu od 126 stranica koji je u četvrtak predstavio premijer Tihomir Orešković, kriju se dvije stranice tablica koje otkrivaju Vladin plan za smanjenje broja agencija, zavoda i fondova s javnim ovlastima

U povijest odlazi 12 javnih institucija koje će do kraja godine ili biti ugašene ili će biti pripojene postojećim tijelima. Kako bi se 12 tijela pripojilo ili ugasilo, potrebno je promijeniti čak 30 propisa, odluka i Zakona, piše tportal. 

'U pogledu smanjenja materijalnih rashoda, koji će se postići ovom mjerom u 2016., očekuje se ušteda od pet  milijuna kuna', stoji u Vladinu reformskom planu. 

Jedan je od najvažnijih prijedloga osnivanje Hrvatske energetske agencije (HEA) koja će služiti kao zamjena za Agenciju za ugljikovodike, poznate po tome što je za bivše Vlade bila zadužena za istraživanje jadranskog podmorja i kopna u potrazi na naftom i plinom. HEA će zamijeniti i i Fond za razgradnju nuklearne elektrane Krško i Hrvatskog operatera tržišta energije. Kako bi se ta tri tijela pretvorila u HEA-u, potrebno je dopuniti i izmijeniti deset Zakona. 

Postojati prestaje i Fond za naknadu oduzete imovine – on će se jednostavno pripojiti Ministarstvu financija, a Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI) pripojit će se Agenciji za investicije i konkurentnost (AIK).

Istu sudbinu čeka i Hrvatski zavod za norme koji se pripaja Državnom zavodu za mjeriteljstvo. Hrvatski zavod za toksikologiju i antidoping te Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu pripajaju se Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Dodatno, u sektoru medicine Hrvatski zavod za telemedicinu pripaja se Hrvatskom zavodu za hitnu medicinu. 

Popis agencija koja se gase ili transformiraju pogledajte OVDJE. 

Komentari (10)
 • Moller
  Moller 17:10 2.5.2016.

  ovi kao Jadranka, po spajalicama i vodi s okusom

 • bigfoot
  bigfoot 16:59 2.5.2016.

  I za tih 5 milijuna im je potrebno mijenjati 30 zakona,pravilnika,angažirati vanjske suradnike,savjetnike…..!

 • mars2
  mars2 16:31 2.5.2016.

  nece oni ni tih 5 milja ustedit !
  ako nema smanjenja zaposlenih nema ni smanjenja troskova .

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!