Vlada donosi plan za sljemensku žičaru

Autor: Marija Brnić , 29. svibanj 2015. u 13:00
Vlada će trasirati put žičare na Sljeme/G. Jakuš/PIXSELL

Urbanistički planovi u parkovima prirode pod nadležnošću nacionalne vlasti.

Obnova žičare i drugih objekata na Sljemenu bila je tema jučerašnje sjednice Vlade.

Po prvi put, naime, Vlada koristi zakonske odredbe kojima se pod njezinim nadzorom donose urbanistički planovi u nacionalnim i parkovima prirode. Konkretno, usvojene su odluke o izradi dva ubranistička plana – uređenja "Skijaške staze", prostora od 104 hektara na Medvednici na kojemu se među ostalim odvija i "Snježna kraljica", te urbanističkog plana za "Vršnu zonu", područje od 14 hektara na vrhu Sljemena.

Prostornim planovima će se, kako je najavila ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš, definirati način prolaska žičare do vrha Sljemena, kao i njezino eventualno spuštanje do Gornje Bistre, te gradnja novog objekta za skijaške klubove. Ministarstvo graditeljstva biti će nositelj izrade plana, dok će Grad Zagreb, s kojim su već sklopljeni potrebni ugovori, financirati sve troškove izrade, a birat će i stručne izrađivače pojedinih poslova.

Vlada je u hitnu proceduru uputila prijedlog prvog zakona o procjeni vrijednosti nekretnina, kojim kani uvesti reda u to područje, ali i postaviti temelj za budući porez na nekretnine. Na hitno usvajanje dala je i zakon o poslovima prostornog uređenja i gradnje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close