Vlada jednoglasno odlučila: Rastu cijene cigareta i duhana

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. studeni 2016. u 10:52
Foto: Luka Klun / Pixsell

Tako bi specifična trošarina s trenutačnih 230 trebala porasti na 265 kuna za tisuću komada cigareta

Na dnevnom redu sjednice Vlade našla se uredba kojom se povećavaju trošarine na cigarete i ostale duhanske proizvode što će dovesti do rasta cijena cigareta i duhana.

Vlada je, naime, donijela i Uredbu o visini trošarine na cigarete, sitno rezani duhan i ostali duhan za pušenje, koja predviđa više trošarine od važećih.

Tako bi specifična trošarina s trenutačnih 230 trebala porasti na 265 kuna za tisuću komada cigareta, a proporcionalna trošarina smanjiti se sa 38 na 36 posto od maloprodajne cijene cigareta. Minimalna trošarina na cigarete povećala bi se sa 648 na 679 kuna za tisuću komada cigareta.

Na ostali duhan za pušenje trošarina se podiže s 500 na 550 kuna za kilogram, dok je trošarina za sitno rezani duhan 550 kuna za kilogram.

Državni tajnik u Ministarstvu financija Željko Tufekčić rekao je da se radi o usklađivanju nacionalnih propisa s EU propisima.

''Procijenjeni fiskalni učinak iznosi nešto iznad 140 milijuna kuna na godišnjoj razini. Povećanje cijene cigareta ne bi smjelo biti veće od jedne kune'', rekao je državni tajnik.

Komentirajte prvi

New Report

Close