Vlada danas odlučuje o ukidanju i smanjivanju neporeznih davanja

Foto: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Od ukupno obuhvaćenih 24 neporezna davanja, njih 13 se planira potpuno ukinuti.

Na dnevnom redu sjednice tehničke Vlade RH bit će više od 30 točaka - uredbi i odluka, među kojima je i prijedlog uredbe o izmjenama zakona o zdravstvenoj zaštiti

Procijenjena vrijednost smanjenja i ukidanja neporeznih davanja za 2016. i 2017. godinu iznosi ukupno 247,09 milijuna kuna, od čega se 155,46 milijuna odnosi na direktna smanjenja poduzetnicima, a 91,6 milijuna na smanjenja građanima. Od ukupno obuhvaćenih 24 neporezna davanja, njih 13 se planira potpuno ukinuti.

Vlada će zadužiti ministarstva u čijoj su nadležnosti neporezna davanja iz prijedloga da izmjene podzakonske i zakonske propise s ciljem ukidanja i smanjenja neporeznih davanja na način da izmijenjeni podzakonski propisi koje donosi čelnik ministarstva stupe na snagu najkasnije do 1. rujna 2016. godine, a izmijenjeni zakoni budu prihvaćeni na sjednici Vlade najkasnije do 30. ožujka 2017. godine.

Vlada će na sjednici u srijedu donijeti i uredbu kojom utvrđuje visinu boravišne pristojbe za 2017. godinu, a prema prijedlogu, ona bi se zadržala na razini kao i ove godine.

Boravišnu pristojbu plaćaju građani koji pružaju ugostiteljske usluge smještaja u domaćinstvu i seljačkom domaćinstvu; vlasnici kuće ili stana za odmor za sebe i članove uže obitelji ("vikendaši"), te vlasnici ili korisnici plovila za sebe i za sve osobe koje noće na tom plovilu (nautičari).

Tako bi iznosi boravišne pristojbe, ovisno o razdobljima glavne, pred i posezone te izvan sezone, kao i prema razredu turističkog mjesta (A, B, C, D i ostala), trebali biti od najmanjih 2 kune po osobi i noćenju do najviših 4 do 7 kuna u glavnoj sezoni.

Vlada će odlučivati i o davanju suglasnosti za zaduživanje grada Gospića kod Societe Generale Splitske banke za 4 milijuna kuna radi izgradnje gradske tržnice, potom Istarskoj županiji za zaduženje kod Zagrebačke banke na 22 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije, rekonstrukciju, dogradnju, nadogradnju i opremanje domova za starije i nemoćne te gradu Cresu za zaduženje kod Erste banke na iznos od 5,7 milijuna kuna za izgradnju druge faze prometnice Volnik i Autobusnog kolodvora.

Vlada bi u srijedu trebala dati i državno jamstvo u korist Hrvatske banke za obnovu i razvitak i/ili drugih poslovnih banaka za osiguranje financiranja broda za prijevoz vagona čiju gradnju ugovorio Uljanik za kazahstanskog kupca Express Astana.

Ugovorna prodajna cijena po brodu iznosi 29,5 milijuna eura, avansi iznose 23 milijuna eura, a primopredajna rata zajedno s ratom po prispjeću broda u Kazahstan 6,49 milijuna. U troškovima gradnje značajno je učešće domaće komponente koja iznosi 16,24 milijuna eura odnosno 55 posto prodajne cijene broda, što u stvari predstavlja značajno izvozno tržište za domaće gospodarske subjekte koji sudjeluju u isporukama materijala i usluga prilikom gradnje broda, navodi se u obrazloženju Vlade.

Komentari (7)
 • miami
  miami 17:57 27.7.2016.

  Znate što se počelo događati ??? Naprave OBJEKAT iz SREDSTAVA FONDOVA- onda namame
  najmoprimce, a kad se posao UHODA…. onda donesu ANEXE Ugovorima o zakupu, i pokušavaju
  izbaciti zakupoprimca ….i preuzeti posao putem SVOJIH REGISTRIRANIH DRUŠTAVA…čiji su osnivači
  županije i- općine i gradovi- UNIŠTAVAJU PODUZETNIŠTVO I privatnu inicijativu….bez odgovornosti…

 • miami
  miami 17:53 27.7.2016.

  Ovo više nije normalno…………..U posljednje vrijeme- ne znam šta se događa, ko da su svi
  pod nekim drogama….

  S jedne strane POREZNA presija….a druge strane ….OTIMAČINA i NELOJALNA KONKURENCIJA…
  s treće strane …. nestaju mali poduzetnici…….JAČAJU ŽUPANIJE i GRADOVI…

  Pa, šta se događa…..???? Gradovi i ŽUPANIJE ulaze u KONKURENCIJU poduzetnicima…
  Hebem im sve po spisku!!!
  Koji su motivi toga ? Sjediti u POLITIČKIM FOTELJAMA…imati plaćene poreze i doprinose,
  a drmati lovu- legitimno putem raznih zakupa….čudnih investicija…ulaganja ,…ko fol???
  Slijediti dnevnice,……dobiti novac za učešća u nadzornim odborima….raznim udrugama…
  ?

  Pa, sve će nas uništiti svojom pohlepom ….NEMAJU ZA PLAĆE? ..Jačaju im Proračuni, a ne smiju
  trošiti novce za sebe, pa su živčani…???

 • nikotapi
  nikotapi 16:40 27.7.2016.

  kakav bullshit, pa otkud si daju za pravo da odjednom donose ikakve odluke?! sve je to kreirana farsa na koju nasjest nmogu jedino ovi lakovjerni

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!