Vlada danas donosi mjere za smanjenje deficita

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. travanj 2014. u 09:09
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Vezano uz smanjenja na rashodovnoj strani, pred ministrima će biti i odluka o mjerama privremene obustave izvršavanja ovogodišnjeg proračuna.

Na današnjoj sjednici Vlade RH pred ministrima će biti prijedlog zaključka o prihvaćanju dodatnih mjera fiskalne konsolidacije za ovu godinu budući da Europska komisija inzistira da se deficit u 2014. smanji za 2,3 posto BDP-a.

Vlada je do sada, rebalansom proračuna, osigurala smanjenje deficita od 1,9 posto BDP-a. Preostalih 0,4 posto znači prilagodbu za oko 1,3 milijarde kuna, a ministar financija Slavko Linić najavio je proteklih dana da bi se oko 700 milijuna kuna osiguralo na prihodnoj strani, prije svega dizanjem trošarina na naftne derivate i naknada za mobilnu telefoniju, a oko 600 milijuna kuna na rashodnoj strani, ponajprije smanjenjem potpora te nekih investicija, naročito u cestogradnju. Vlada na sjednici treba donijeti uredbu o izmjeni visine trošarina na motorne benzine, plinsko ulje i kerozin za pogon.

Kod mobilne telefonije, pak, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić u utorak je najavio da će se ići na podizanje radiofrekvencijske naknade telekom operaterima. Vezano uz smanjenja na rashodovnoj strani, pred ministrima će biti i odluka o mjerama privremene obustave izvršavanja ovogodišnjeg proračuna. Njome bi se, kako se neslužbeno doznaje u Vladi, privremeno obustavila isplata dijela potpora koje će biti smanjene kroz novi rebalans proračuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close