Vlada dala zeleno svjetlo za 220 mil. eura za Zračnu luku Dubrovnik

Autor: Marija Brnić , 02. travanj 2015. u 11:25
ZL Dubrovnik već dobila novac za dokumentaciju/ Grgo Jelavić/PIXSELL

Iz EU fondova i proračuna 145 milijuna eura, 75 milijuna moraju naći sami.

Vlada je danas donijela odluku o financiranju 220 milijuna eura vrijednog projekta dubrovačke Zračne luke Čilipi.

Odlukom se osigurava financiranje projekta i prije nego što Europska komisija konačno odobri financiranje tog projekta, kojemu je prema lani usvojenoj odluci Glavne uprave za tržišno natjecanje u Bruxellesu odobreno da iz javnih sredstava može biti pomognuto do najviše 145 milijuna eura, dok preostalih 75 milijuna eura mora osigurati sama Zračna luka. No, iz resornog Ministarstva prometa i infrastrukture uvjereni su da će projekt uspjeti povući i više sredstava od predviđenoga, kroz takozvani Junckerov plan.

Inače dubrovačke Čilipe i u samoj Europskoj komisiji uzimaju kao primjer da vrata za povlačenje novca nisu uvijek definitivno zatvorena. Čilipi su, naime, pomoć fondova uspjeli izboriti unatoč tomu što EU godinama ne financira ovakve, komecijalno isplative, infrastrukturne projekte. Niz argumenata Dubrovčanima je uvažen u Bruxellesu, ponajprije da će se rekonstrukcijom zračne luke ublažiti prometna odsječenost od ostatka zemlje i EU, kao i da je ona važna za gospodarski opstanak područja koje živi od turizma, a kojemu čak 64 posto posjetitelja stiže avionima.

Ilustracije radi, za zagrebački Pleso rješenje obnove moralo se naći kroz model koncesije i strateškog partnera. Potkraj 2014. projekt za Čilipe je nominiran za povlačenje sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a započeli su i radovi. Predviđena je gradnja uzletno-sletne staze, objekata za prihvat i otpremu, kompleksa putničkog terminala, upravne zgrade, objekta spasilačko-vatrogasne sužbe, vodoopskrbnoga i elektroopskrbnoga sustava, pristupne ceste i parkirališta, a u planu je i izmještanje postrojenja za skladištenje i opskrbu gorivom. Dubrovčani su, inače, već lani povukli iz EU 40,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava za pripremu tehničke dokumentacije za ovaj projekt.

Komentirajte prvi

New Report

Close