Vlada će Mravku dati još jedan mandat na čelu HEP-a?

Autor: Dalibor Klobučar , 12. veljača 2008. u 06:30

Mjerodavni političari smatraju da bi Mravak trebao ostati zbog dobrog vođenja tvrtke te vizije budućnosti

Ovaj ili sljedeći četvrtak Vlada će, prema visokopozicioniranom izvoru Poslovnog dnevnika, potvrditi još jedan mandat predsjedniku Uprave Hrvatske elektroprivrede Ivanu Mravku. No, što će se desiti s ostalih pet mandata – hoće li svi ili tek poneki biti prihvaćeni ili ne – trenutno nitko ne može reći, jer kadrovske križaljke još traju. Odnosno, još su nepoznate sudbine trenutnog direktora proizvodnje električne i toplinske energije Ante Despota, čelnika prijenosa električne energije Ivice Toljana, direktora distribucije i opskrbe električnom energijom te proizvodnje električne energije iz NE Krško Kažimira Vrankića, prvog čovjeka proizvodnje i distribucije toplinske energije, distribucije plina i energetske učinkovitosti Ive Čovića, te direktora ekonomsko-financijskih poslova Velimira Lovrića.

Nepovoljna godina
Prema našim izvorima, mjerodavni političari smatraju da bi Mravak trebao ostati zbog dobrog vođenja HEP-a, snalaženja u uvjetima velikih teškoća u poslovanju (iako je posljednjih godinu i pol bilo izrazito sušno razdoblje, HEP posluje pozitivno), te vizije budućnosti tvrtke (nove elektrane u Vukovaru i Dalmaciji njegova su ideja), itd. Vodećim ljudima HEP-a podsjetimo, mandati istječu 29. veljače. Iako članovi Uprave do Vladine odluke ovu temu ne žele komentirati, iz HEP-a ističu da su svih šest članova Uprave bez pojedinačnih prijepora u dogovoru s predstavnikom vlasnika 30. siječnja stavili mandate na raspolaganje. O sastavu nove Uprave odluku će donijeti vlasnik, a dotad će sadašnja Uprava djelovati kao tehnička, što znači da neće donositi dugoročne odluke, izjavljuju u HEP-u. Ujedno su se ogradili od medijskih spekulacija da tvrki prijeti bankrot i da je kompletna Uprava dala ostavku. U HEP-u naglašavaju da pored toga što je cijena struje za četverogodišnjeg mandata ove uprave povećana samo jednom – 1. rujna 2005. – u prosjeku za samo 5,5 posto, HEP je cijelo vrijeme poslovao uspješno, te da će prema raspoloživim podacima i 2007. završiti s pozitivnim rezultatom. Činjenica je, ističu u kompaniji, da je 2007. bila izrazito nepovoljna za HEP zbog rasta varijabilnih troškova poslovanja od 28 posto, čemu je uzrok velik porast cijena energenata i uvezene električne energije te nepovoljne hidrološke okolnosti pri kojima je proizvodnja iz hidroelektrana iznosila samo 70 posto od planirane. Objašnjavajući predviđanje pozitivnog poslovnog rezultata za prošlu godinu, u HEP-u napominju da su ga ostvarili smanjivanjem fiksnih troškova poslovanja na svim raspoloživim pozicijama za 9,1 posto. Iz tvrtke dodaju da su nepovoljni trendovi rasta varijabilnih troškova poslovanja nastavljeni i u 2008. te da nastavljaju provoditi donesene mjere za smanjenje svih vrsta troškova poslovanja.

Privatizacija
“Tragom toga, u skladu s izjavom predstavnika Vlasnika, cijena električne energije ostat će nepromijenjena do ljeta”, ističu u HEP-u. Što se realizacije započetih kapitalnih projekata tiče (bloka L u TE-TO Zagreb kapaciteta 100 MW, hidroelektrane Lešće jačine 42 MW, TE-TO Sisak 250 MW, te 400 kilovoltnog dalekovoda Ernestinovo-Pečuh), u HEP-u ne planiraju njihovo usporavanje. “Za ovu su godinu osigurane dostatne količine energenata tako da možemo jamčiti sigurnu i pouzdanu opskrbu kupaca električnom energijom”, zaključuju u HEP-u. Što se spekulacija o privatizaciji HEP-a tiče, u toj tvrtki ističu da “ni predsjednik ni bilo koji član Uprave HEP-a nisu iznosili svoja stajališta u vezi privatizacije koja je u nadležnosti Vlade”.

Lovrić podnio ostavku

Premijer Ivo Sanader zatražio je ostavku Velimira Lovrića, člana Uprave HEP-a, zbog ulizivačkog pisma objavljenog u medijima. Lovrić je ostavku već predao, rekao je Sanader, odgovarajući na novinarski zahtjev da komentira “neprimjereni sadržaj” Lovrićeva pisma poslanog premijeru u ožujku prošle godine. Pismo je objavljeno prošli tjedan, a u njemu se Lovrić Sanaderu žali na predsjednika jednog od sindikata u HEP-u navodeći da je ovaj “Jugoslaven”, “komunist” i slično. Lovrić ujedno u pismu hvali premijera i njemu i HDZ-u obećava lojalnost cijele svoje obitelji.
(I. Vukić)

Magistar koordinator obnove

Diplomirani inženjer elektrotehnike Ivan Mravak, rođen 1954. godine, 1994. postao je magistar znanosti i priprema doktorat. Prije Domovinskog rata radio je u Energetici SOUR-a Borovo kao odgovorni projektant u Inženjeringu te tehnički direktor. U tadašnjem OOUR-u Vukovar zaposlio se 1988. kao voditelj energetsko-tehničkih poslova. Tijekom rata organizirao autonomni sustav opskrbe električnom energijom Vukovara koji nije bio povezan s elektroenergetskim sustavom. U HEP-ovoj Direkciji za distribuciju bio je koordinator za izgradnju od 1993. do 1995. godine, a bio je i član Stručnog tima Projekta “35 kV jadranski otoci”. Od 1996. godine bio je koordinator obnove u ratu oštećenih elektrodistribucijskih objekata. Vodio je reintegraciju elektroenergetskog sustava Hrvatskog Podunavlja u sustav HEP-a, a 1997. do imenovanja predsjednikom Uprave u ožujku 2004. godine bio je direktor Sektora za tehničke poslove u HEP Distribuciji d.o.o. Moglo bi se reći da je Mravak u HEP-u prošao sve što se proći moglo.

Komentirajte prvi

New Report

Close