Vlada će moći i bez natječaja birati državne menadžere

Autor: Suzana Varošanec , 20. rujan 2018. u 10:40
Predviđa se da Vlada predlaže imenovanja na prijedlog nadležnog ministarstva/ FOTOLIA

Uredbom se provodi daljnje usklađivanje s novim zakonskim okvirom te se predviđa i obustava svih postupaka koji nisu dovršeni.

Temeljem Zakona o upravljanju državnom imovinom iz lipnja, odnosno po novim pravilima iz nadležnosti Vlade i resornih ministarstava, kod izbora predstavnika države u tijelima tvrtki od posebnog državnog interesa – skupštini, nadzornom odboru i upravi, u e-savjetovanje sa zainteresiranom javnošću iz Ministarstva državne imovine upućen je podzakonski propis: Uredba o uvjetima za izbor i imenovanje članova NO-a i uprava pravnih osoba od posebnog interesa za RH. Njome se provodi daljnje usklađivanje s novim zakonskim okvirom te se predviđa i obustava svih postupaka koji nisu dovršeni prije njezina stupanja na snagu, kako bi ih se provelo po novim pravilima. 

Koliko je započetih postupaka iz kojih se generiraju eventualni kandidati za obustavu i uključivanje Vlade kao i nadležnih resora, međutim, trenutno je nepoznanica. U Ministarstvu državne imovine tek navode da za to pitanje više nisu ovlašteni. Kako su ovlasti prenesene na resore u čiju nadležnost je i postupak stavljen prema kriteriju pretežite djelatnosti same tvrtke, konzumiranje te zakonske ovlasti u odnosu na aktualne postupke nije moguće.

Uvjet za to je da na snagu stupi navedena uredba kojom se i predviđa obustava započetih postupaka s ciljem da se ponove sukladno odredbama nove uredbe.  No, u međuvremenu se predviđa ovlast Vlade, i to Uredbom, da na prijedlog nadležnog ministarstva, predloži tijelu pravne osobe imenovanje člana uprave, na razdoblje od najduže 6 mjeseci, što otvara daljnja pitanja.

Kako su trenutačno ovlasti u poreznim obveznicima važnom segmentu korporativnog upravljanja izvan nadležnosti regulatornih tijela uslijed svojevrsnog pravnog vakuuma u odnosu na započete postupke – natječaj za izbor kandidata za člana uprave kao i postupak odabira kandidata za nadzornika izuzet je iz Ministarstva državne imovine, a prestalo je postojati i Povjerenstvo Vlade RH za upravljanje strateškim trgovačkim društvima koje je Vladi predlagalo kandidate, to stanje bi se moglo kroz jesen nastaviti s obzirom na to da je javna rasprava o uredbi tek krenula te će trajati 30 dana.

Logika je sljedeća: ako nema započetih postupaka, nema potrebe ni za navođenje prijelaznog režima. Uz to, kad je riječ o ovlastima, Vlada je predlagač Uredbe, što kaže novi zakon, čiji članak 31., bez iznimke, regulira da se predsjednika uprave ili člana uprave pravne osobe od posebnog interesa za RH bira javnim natječajem. Uredbom se predlaže iznimka od pravila, zbog čega se otvara zanimljivo pitanje zašto to nije regulirano u sklopu zakona, tim više što se za aktiviranje iznimke i predviđa pretpostavka kao što je prijetnja RH u vidu nastupanja eventualne štete.

Po Uredbi, naime, u slučajevima nepostojanja uprave ili minimalnog broja članova uprave nužnih za donošenje odluka, odnosno potrebnih osoba ovlaštenih za zastupanje zbog čega bi pravnoj osobi prijetio nastanak određene štete ili bi moglo doći do otežanog poslovanja i obavljanja svakodnevnih djelatnosti, nadležno ministarstvo, može Vladi predložiti kandidate za članove uprava bez provođenja javnog natječaja, uz uvjet da predloženi kandidati moraju ispunjavati zakonske uvjete. 

Novi zakon

Aktiviranje nekretnina
Novi Zakon o upravljanju državnom imovinom između ostalog omogućuje stavljanje u funkciju nekretnina za koje nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi. To se najviše tiče bivših odmarališta za koja se  očekuje nakon dugog razdoblja stagnacije perspektiva u vidu rješenja kroz dugoročni zakup, koji konvenira potencijalnim investitorima. Veća efikasnost očekuje se i od novog rješenja po kojem će umjesto 4 institucije Ministarstvo državne imovine samo upravljati  nekretninama na kojima su kampovi, neovisno gdje se nalaze.

Komentirajte prvi

New Report

Close