Vlada će kažnjavati neodgovorne davatelje koncesije

Autor: Suzana Varošanec , 06. travanj 2016. u 22:01
Promjene idu ka jačanju inspekcijske službe Ministarstva financija

Novi zakon trebao bi biti usvojen u travnju, davatelji koncesija morat će bez posredovanja resora financija unositi podatke o ugovorima o koncesiji u Registar.

Uz najavu brzog donošenja novog Zakona o koncesijama, na Vladi je jučer usvojeno Izvješće Ministarstva financija o provedenoj politici koncesija za 2014. i 2015. U cilju korištenja koncesija kao alata za razvoj gospodarstva, ali i za punjenje državnog i lokalnih proračuna, izgledne su intervencije u politike koncesijskih naknada, posebice se to tiče onih koje su određene prije desetak godina. Nacrt prijedloga zakona u završnoj je fazi izrade, a sukladno direktivama EU trebao bi biti usvojen u travnju, i čini se u paketu sa Zakonom o javnoj nabavi.

Promjene idu ka jačanju inspekcijske službe Ministarstva financija, koje mnogo očekuje i od uvođenja zakonske obveze davateljima koncesija da izravno, bez posredovanja resora financija, unose podatke o ugovorima o koncesiji u Registar koncesija. Novost je da će se nepostupanje prekršajno sankcionirati. Kako su davatelji koncesija tijela javne uprave, a još uvijek uvelike oni olako pristupaju unosu podataka, najava sankcija za nečinjenje prava je 'revolucija' u politici koncesija. Dolazi stoga kao posljedica stanja u kojem je resor financija, kao središnje tijelo državne uprave zaduženo za ovo područje, unatoč tome što je davateljima omogućena edukacija (sukladno uputama Državnog ureda za reviziju), i dalje pod pritiskom da mu dostavljaju dokumentaciju na unos, umjesto da svaki davatelj sam vodi brigu o dodijeljenim koncesijama.

Uključuje to i mjere prisilne naplate, pa i raskid ugovora o koncesiji, što je obveza iz Zakona o koncesijama, ali i posebnih zakona, koje se mnogi ne pridržavaju. Naime, koncesijski prihodi u 2014. iznosili su 1,249 milijardi kuna te su lani narasli na 1,544 mlrd kuna, no rasli su i dugovi koncesionara. Na kraju 2015. bilo je 2675 dužnika s ukupnim dugom od 177 milijuna kuna, od čega se 86 milijuna odnosi na koncesije na pomorskom dobru, a 55 milijuna na istraživanje i eksploataciju mineralnih sirovina. Također, postoji 25 dužnika, čiji pojedinačni dug prelazi milijun kuna, a ukupno generiraju 100 mil. kuna duga, no nemali broj koncesionara završio je u predstečaju i stečaju.

Komentirajte prvi

New Report

Close