Vlada će inzistirati na tome da se nagodba za Agrokor u potpunosti ispoštuje

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. kolovoz 2019. u 16:03
Foto: Patrik Macek / Pixsell

Predsjednik Udruge dobavljača Agrokora, sadašnje Fortenove, i predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar izvijestio je da su sastanak s premijerom zatražili oko pozicije dobavljača u nagodbi s obzirom na neke nove momente koje im je predstavila Fortenova grupa.

Vlada stoji iza svega što je u nagodbi za Agrokor dogovoreno te će inzistirati da se nagodba u potpunosti ispoštuje, izjavio je u petak ministar gospodarstva Darko Horvat, nakon sastanka premijera Andreja Plenkovića s Udrugom dobavljača Agrokora, koja traži da se u skladu s nagodbom provede i isplata graničnog duga. 

"Stojimo iza onoga što je unutar nagodbe dogovoreno te ćemo inzistirati na tome da se nagodba u potpunosti ispoštuje", izjavio je nakon sastanka u Banskim dvorima ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta. 

Najavio je i poziv čelnicima Fortenova grupe na sastanak, ističući kako će sve aktivnosti Vlade u slijedećem razdoblju ići u prilog tome da se "sve što je unutar nagodbe definirano, izglasano i potpisano, istom dinamikom i u predviđenim rokovima, provede".

Horvat je proizvođačima, prvenstveno domaćim hrvatskim dobavljačima, poručio da će Vlada sigurno naći mehanizam pravne zaštite. "Nikakvih špekulacija unutar razriješenja ovog problema, s aspekta Vlade, neće biti niti će se dozvoliti", rekao je Horvat.

Predsjednik Udruge dobavljača Agrokora, sadašnje Fortenove, i predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar izvijestio je da su sastanak s premijerom zatražili oko pozicije dobavljača u nagodbi s obzirom na neke nove momente koje im je predstavila  Fortenova grupa.

Po podacima koje je iznio, dobavljači za 2018. imaju za naplatiti 17,56 milijuna eura graničnog duga, što s kamatama doseže iznos od oko 18 milijuna eura, a s obzirom da Konzum i ove godine dobro posluje, procjenjuje da bi se to moglo akumulirati i na iznos veći od prošlogodišnjeg.

Dobavljači očekuju da bi do isplate idućeg graničnog duga, onog za 2019. godinu, sukladno uzusima u poslovnom svijetu, trebao biti "zatvoren" dug za 2018. godinu, rekao je Pucar u izjavi novinarima nakon sastanka u Banskim dvorima.  

To je stav dobavljača, poručio je Pucar, napominjući kako imaju razumijevanja da dinamika bude u skladu s mogućnostima Fortenove, no ne unedogled.

Čelništvo Fortenove zasad dobavljačima nudi pet milijuna eura s neizvjesnom dinamikom isplate ostatka graničnog duga za 2018. godinu, kao i neizvjesnom dinamikom za ostale godine, što je u koliziji s nagodbom, rekao je Pucar.

Ističe da je današnja poruka premijeru i ministru gospodarstva bila da svi dobavljači žele da se nagodba provede, a u onom najspornijem dijelu, koji se tiče isplate graničnog duga, žele njegovu isplatu po uvjetima koji su dogovoreni u nagodbi. 

"Vlada je danas upoznata s time i mislim da će s njihove strane biti slijed aktivnosti i podrška na tom putu, odnosno da se nagodba provede onako kako je definirano", odgovorio je Pucar na pitanje novinara kakav je bio odgovor Vlade na njihove poruke.

Predsjednik Udruge dobavljača kazao je da su i dosad imali razumijevanja prema Fortenova grupi i Konzumu.

"Nama je u tom dijelu najspornije da su dobavljači najvećim dijelom, zajedno s menadžmentom Konzuma, pomogli da Konzum opstane i postigne ovakve rezultate (…) Stoga, na rezultate koje Konzum postiže, u principu tražimo da se taj novac koji smo zajedno investirali u Konzum vrati dobavljačima", izjavio je Pucar. 

Nije se složio s konstatacijom novinara da je sudbina potraživanja dobavljača i daljnjeg poslovnog statusa sada u rukama kreditora, kazavši da smatra da je nagodba jasno definirana i podrazumijeva da se granični dug mora isplatiti.

"Prema tome, sva ograničenja i aranžmani koji bi bili sklopljeni a derogirali bi granični dug, jednostavno ne bi bili provedivi ni dobavljačima prihvatljivi", kazao je Pucar.

Na pitanje novinara hoće li poduzimati neke pravne korake ili to ostaje za budućnost, Pucar je kazao da dok se ne iscrpe sve poslovne relacije i dok dvije strane imaju razumijevanja da se problem riješi, neće poduzimati takve radnje.

Upitan je li na sastanku s premijerom bilo riječi o optužnicama prema direktorima tvrtki koje su bile dobavljači Agrokora u "slučaju mjenica" te na koji način to utječe na hrvatsko gospodarstvo i osjećaj tih direktora da su prvi na udaru, Pucar je kazao da je isključiva tema bila nagodba i njena provedba.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Iznos graničnog duga koji potražuju je sića u odnosu na iznos rollupa. Samo jedan postotak niže kamate dovoljan je za isplatu graničnog duga. Znači radi se isključivo o pohlepi onih koji su vlasnici rollupa najvjerojatnije VTB i Knighthead i onih koji njime raspolažu, znači uprave. Nije ni čudo što oni sada izigravaju nagodbu. Već su osjetili da im u hrvatskom pravnom sustavu prolazi što požele pa isto očekuju i ovaj put. Ali sad im neće proći i to isključivo zbog negativne percepcije u javnosti što bi za vladu bilo pogubno.

Bit će interesantno vidjeti na koji način će Vlada natjerati investitore na isplatu graničnog duga

New Report

Close