Vlada bi prodajom ‘fantomskih’ dionica Janafa dobila 627 mil. kn

Autor: Agencija VLM , 10. travanj 2013. u 08:59
Boris Šćitar/PIXSELL

Linić je u utorak obrazlažući rebalans proračuna kazao kako će država povećanje prihoda ostvariti iz dobiti HNB-a i Ine, a 627 milijuna kuna očekuje od prodaje dionica Janafa.

Vlada planira prodajom Janafovih dionica samoj sebi namaknuti 627 milijuna kuna kako bi namaknula manjak proračunskih prihoda. Još uvijek je nejasan taj potez kojim država planira AUDIO-u prodati dionice Janafa koje je kupila državna agencija Handa 2009.

Ministar Slavko Linić u utorak je obrazlažući rebalans proračuna kazao kako će država povećanje prihoda ostvariti iz dobiti HNB-a i Ine, a 627 milijuna kuna očekuje od prodaje dionica Janafa.

– Za nas je neprihvatljivo to da je Handa 2009. kupovala dionice Janafa jer je riječ o državnoj agenciji koja se treba baviti strateškim rezervama nafte i derivata, a ne ulaziti u transakcije s dionicama. To je razlog da želimo te dionice maknuti s Hande i osigurati novac za strateške rezerve, hoćemo li to putem Janafa prodati AUDI-u ili će AUDI direktno to kupiti, to ćemo tek vidjeti – objasnio je Linić. Upravo u dijelu u kojem državna agencija kupuje dionice od druge države agencije nastaje ključni problem, jer bi, kako neslužbeno doznajemo, trebalo samo potpisati ugovor o prijenosu dionica između dvije agencije, s obzirom da je sve u vlasništvu države. Drugi je problem što nije jasno ni kako je Vlada došla do iznosa od 627 milijuna kuna, jer bi to značilo da se dionice Janafa prodaju po cijeni koja je i više od 20 posto veća od trenutne cijene na burzi, iako je ministar Linić u utorak na Odboru za financije rekao da će država izgubiti dio novca jer dionica Janafa danas vrijedi manje nego 2009. kad je kupljena.

Bivši ministar financija Ivan Šuker rekao je kako se nada da će netko iz Vlade danas na aktualnom prijepodnevu objasniti tu prodaju dionica.

– Nadam se da će nam objasniti tu fantomsku prodaju dionica između Janafa, Hande, AUDIO-a i tko zna tko će se to još pojaviti – komentirao je kratko Šuker.

Komentirajte prvi

New Report

Close