Vlada: 2014. i 2015. energetska obnova oko 200 zgrada javne namjene

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. listopad 2013. u 15:09
Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Kako je pojasnila ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš, programom je predviđena energetska obnova zgrada s približno 420 tisuća četvornih metara korisnog prostora.

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila program energetske obnove zgrada javnog sektora kojim je predviđeno da se u 2014. i 2015. godini obnovi oko 200 zgrada javne namjene, čime bi se potaknule investicije procijenjene vrijednosti od oko 400 milijuna kuna.

Kako je pojasnila ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš, programom je predviđena energetska obnova zgrada s približno 420 tisuća četvornih metara korisnog prostora.

Obnova bi, istaknula je, trebala rezultirati uštedom energije od oko 150 kilovatsati po metru četvornom godišnje, kao i manjom emisijom ugljičnog dioksida za oko 20.500 tona.

Hrvatska ima obvezu godišnje energetski obnoviti oko 3 posto ukupne površine objekata javne namjene, a trenutno je za početak obnove spremno stotinjak zgrada.

Obnova tih objekata financirat će se 40 posto iz sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok bi vlasnici zgrada trebali u obnovi sudjelovati s 10 posto ukupnog troška. Preostalih 50 posto financiralo bi se iz kredita, kazala je Mrak Taritaš, istaknuvši da je cilj do 2020. godine u taj program uključiti sve objekte javne namjene.

Vlada je s današnje sjednice Saboru uputila konačni prijedlog zakona o leasingu, kojim se uređuju pitanja nastala promjenama koje su nastupile ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, na način da se omogućuje poslovanje leasing društvima iz ostalih članica EU na hrvatskom tržištu kroz osnivanje vlastitih tvrtki ili podružnica.

Ministar financija Slavko Linić istaknuo je da u Hrvatskoj trenutno posluje 25 leasing društava čija imovina premašuje 22 milijarde kuna, što je približno 16,5 posto ukupne imovine nebankarskog financijskog sektora, a njihova ukupna godišnja dobit je više od 140 milijuna kuna.

Novim se zakonom daje i veća važnost Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u reguliranju leasing društava, kojima izdaje i odobrenja za rad. Uz ostalo, određeno je da minimalni kapital leasing društava ne smije pasti ispod milijun kuna, a proširene su im i djelatnosti pa će ubuduće primjerice moći financirati i izgradnju novih objekata koja će onda moći davati u najam kroz leasing, kazao je Linić.

Prihvaćenom Uredbom o postupku davanja koncesijskog odobrenja na pomorskom dobru, prema riječima ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaša Dončića, ukida se jedan parafiskalni namet.

Od iduće godine, naime, naknadu za davanje koncesijskog odobrenja neće morati plaćati oko 10 tisuća plovila gospodarske namjene, a riječ je o ukupno oko 20 milijuna kuna.

Prihvaćen je i tarifni sustav za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije za sljedeću godinu, kojim su uz ostalo uvećane referentne i poticajne cijene za energiju proizvodenu od biomase.

Među ostalim, Vlada je danas dala i suglasnosti za zaduženja gradovima Nova Gradiška (11 milijuna kuna) i Prelog (1,5 milijuna kuna) te općini Primošten (5 milijuna kuna).

Vladinom su odlukom utvrđene i plaće ravnatelja i zamjenika ravnatelja novoosnovanog Centra za restrukturiranje i prodaju, kojima je određen koeficijent od 4,549 za ravnatelja te 3,5 za zamjenika.

Komentirajte prvi

New Report

Close