VKV zarađuju koliko i viša stručna sprema

Autor: Ljubica Gatarić/VL , 03. veljača 2019. u 21:59
Zaposleni s fakultetom imaju plaću u prosjeku od 8500, oni sa SSS-om oko 5000, a visokokvalificirani radnici oko 6000 kuna/Žarko Bašić/PIXSELL

Prvi put od svibnja 2014. lagani realni pad primanja.

Prvi put od svibnja 2014. statističari su u studenom 2018. zabilježili lagani realni pad primanja u Hrvatskoj koja se u bruto iznosu prosječno vrte oko 8400, a u netu oko 6200 kuna.

Analitičari Ekonomskog fakulteta ističu da su od ožujka 2018. plaće u fazi usporavanja, a to razdoblje podudara se s tvrdnjama poslodavaca da su ispucali rezerve za povišice zbog čega su i pojačali pritisak na državu da im pritekne u pomoć i smanji poreze. Zaposleni koji imaju visoku stručnu spremu u prosjeku zarađuju oko 8500 kuna, radnici sa SSS oko 5000, dok visokokvalificirani imaju nešto više od 6000 kuna, slično kao i osobe s VSS-om!

Hrvatska se bruto primanja već godinama vrte lagano iznad 1100 eura, a s tom razinom plaća prilično je teško zadržati vlastitu radnu snagu i privući nekoga sa strane ako se drugdje može zaraditi više.

Podaci iz studenog pokazuju da nas je po bruto primanjima uz Češku i Slovačku pretekla i Poljska dok je Mađarska nadomak. Razlika u primanjima između Zagreba, gdje su pred kraj godine plaće bile oko 7200 kuna, i najlošije Međimurske županije je pedesetak posto.

Kako je posljednjih godina došlo do znatnijeg povećanja minimalne plaće, ta se razlika ipak s godinama smanjuje. Minimalac se povećao i ove godine, što će imati povoljniji utjecaj na kretanje potrošnje od rasta najviših plaća jer ljudi s malim plaćama potroše sve što dobiju.

Komentirajte prvi

New Report

Close