Danas se otvara vjetroelektrana ‘Zelengrad – Obrovac’

Autor: Poslovni.hr , 03. lipanj 2015. u 09:31
Foto: The Ener Cap Power Fund

Izgradnja vjetroelektrane «Zelengrad – Obrovac», Faza I – 42 MW, investitora EKO – ENERGIJA d.o.o. dovršena je 2014., a službeno otvorenje zakazano je za 03. lipanj 2015.

Izgradnja vjetroelektrane «Zelengrad – Obrovac», Faza I – 42 MW, investitora EKO – ENERGIJA d.o.o. dovršena je 2014., a službeno otvorenje zakazano je za 03. lipanj 2015.

Projekt je smješten unutar Zadarske županije, na području grada Obrovca. Razvoj projekta vjetroelektrane, investitora Eko – Energija d.o.o. podjeljen je u 2 (dvije) zasebne faze: faza I, 42 MW, i faza II, 12 MW. Faza I 42 MW uspješno je izgrađena i puštena u pogon dok se izgradnja Faze II – 12 MW očekuje u skorije vrijeme zavisno o proširenju kvote vjetroelektrana koje se priključuju na mrežu u nadležnosti HOPS d.o.o-a.

Razvoj projekta započeo je 2009. godine i dovršen je unutar četvorododišnjeg razdoblja.

Temeljem analiza mogućnosti priključenja vjetroelektrane na mrežni sustav Republike Hrvatske izrađenih od instituta Hrvoje Požar iz Zagreba, priključenje vjetroelektrane na elektro sustav Republike Hrvatske izvedeno je putem priključnog dalekovoda DV 110 kV od trafo stanice – Zelengrad (novo izgrađena trafostanica unutar granica obuhvata vjetroelektrane) radijalnim priključkom u trafo stanicu Obrovac. Izgradnja planiranog dalekovoda DV 110 kV izvedena u dužini od ukupno cca 9,5 km.

Razvoj projekta u vlasništvu EnerCap Capital partners vršen je uz podršku odvjetničkog društva Stanić i Radelić j.t.d. iz Zagreba, a cjelokupan proces oko izdavanja suglasnosti i dozvola upravljan je od strane gospodina Zorana Badrića iz trgovačkog društva Eko – Energija Koncept d.o.o. iz Zagreba.

Izrada cjelokupne projektne dokumentacije povjerena je tuzemnim stručnjacima, društvima Dalekovod projekt d.o.o., As inženjering d.o.o. i Brodarski institut d.o.o.

Projekt vjetroelektrane Zelengrad – Obrovac, Faza I – 42 MW izgrađena je i instalirana sa 14 vjetroagregata proizvođača VESTAS, model V90, 3MW.

Glavni izvođač radova izgradnje vjetroelektrane Zelengrad – Obrovac, Faza I – 42 MW hrvatsko je trgovačko društvo ING-GRAD d.o.o. iz Zagreba u suradnji sa ABB d.o.o. Zagreb zajednički sa nizom drugih hrvatskih podizvođača.

EnerCap i Crescent Capital Invest u Hrvatskoj vjetroelektrani

EnerCap Capital Partners, upravitelj fonda sa sjedištem u Pragu koji se bavi ulaganjima u čistu energiju u srednjoj i istočnoj Europi i Crescent Capital, upravitelj turskog fonda koji se bavi ulaganjem u energetiku i infrastrukturu, su zajednički osigurali kapital za izgradnju vjetroelektrane Zelengrad – Obrovac, Faza I – 42 MW. VE Zelengrad-Obrovac, Faza I – 42 MW je druga najveća vjetroelektrana u Hrvatskoj, te proizvodi više od 10% instaliranog kapaciteta energije vjetra u Hrvatskoj.

The EnerCap Power Fund, kojim upravlja EnerCap Capital Partners je preuzeo vjetroelektranu 2010., kada je bila u ranoj fazi razvoja. Fond, koji se 2007. udružio s EBRD-om i Europskom investicijskom bankom kao temeljnim investitorima, izvršio je sve preostale razvojne faze zajednički sa odvjetničkim društvom Stanić i Radelić j.t.d. iz Zagreba i trgovačkim društvom Eko – Energija koncept d.o.o. iz Zagreba i završio pregovore o izgradnji i financiranju ugovora. Projekt financiranja je potpisan 5. lipnja 2013. godine uz 15-godišnji kredit od 50.56 milijuna eura, kojeg je zajednički odobrila UniCredit Bank Austria i Erste Group Bank i čiji je jamac EKF, izvozna kreditna agencija u Danskoj.

Crescent Capital je pružio svoju su-investiciju iz Clean Energy Transition fonda (CETF), potpomognutom od strane vodećih međunarodnih financijskih institucija, uključujući EBRD, EIB, DEG, FMO, EIF i drugih. CETF se uključila kao katalizator omogućujući time zatvaranje financijske konstrukcije osiguravajući ostatak potrebnog kapitala.

Vjetroelektrana Zelengrad – Obrofac, Faza I – 42 MW je prvi projekt kako EnerCap-a tako i Crescent-a u Hrvatskoj te predstavlja primjer uspješne suradnje između dva dionička fonda koja imaju isti pristup društveno odgovornog ulaganja u infrastrukturu, koji uključuje najbolje prakse zaštite okoliša i društvene analize i provedbe, izbor visoko kvalificiranih i iskusnih izvođača i detaljni nadzor nad gradnjom radi dugoročnog osiguranja kvalitetnih projekata.

VE Zelengrad-Obrovac će proizvoditi električnu energiju približno 100 GWh/godišnje, što odgovara potrošnji od oko 25.000 domaćinstava, pri tome izbjegavajući emisiju od 24.000 tone emisija CO2.

"Presretni smo što smo dovršili postupak puštanja VE Zelengrad-Obrovac u pogon i u rad. Razvoj projekta, osiguranje financiranja, izgradnja i implementacija u elektro sustav Republike Hrvatske bili su više no izazovni ali obzirom na izuzetnu razinu profesinoalnosti svih uključenih sudionika, stručnost nadležnih tijela, specijalno pojedinaca u nadležnim ministarstvima i uz podršku lokalne samouprave razvijen je i dovršen vrlo uspješan projekt ", rekao je Alastair Hammond, partner u EnerCap-u.

Fabrizio Donini Ferretti, partner u Crescent Capital-u je rekao: "Bili smo vrlo impresionirani razinom profesionalizma svih naših lokalnih partnera i izvođača, i vjerujem da će Obrovac biti uzor u pogledu kvalitete izvedbe i da će ispunjavati potrebe elektroenergetskog sustava, vrijednog ponavljanja u zemlji i inozemstvu. "

Komentirajte prvi

New Report

Close