‘Vjerujemo da su Linić i Vlada odlučili prekinuti nezakonitu praksu banaka’

Autor: Poslovni.hr , 20. travanj 2013. u 13:45
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Linić je u Saboru nagovijestio je konačno rješenje nezakonitih promjena kamatnih stopa u postojećim kreditima.

Na sjednici Hrvatskog sabora u petak 19. travnja 2013. glasalo se o predloženim izmjenama Zakona o kreditnim institucijama (ZOKI) te o prihvaćanju amandmana na te izmjene koje je na saborsku raspravu uputila Udruga Franak.

Ministar Linić uime Vlade RH odbio je predloženi amandman s obrazloženjem da ga Vlada ne prihvaća zbog toga što se predloženim izmjenama ZOKI-ja korisnici kredita značajno zaštićuju u odnosu na vjerovnike. Razlog predlaganja amandmana je dobra namjera, ali tome je mjesto u Zakonu o potrošačkom kreditiranju (ZPK). Za koju sedmicu Vlada će uputiti prijedlog izmjena ZPK-a u Sabor te će na temelju sugestija iz amandmana pokušati zaštititi postojeće korisnike kredita od vjerovnika, rekao je ministar Linić, čime je dao obećanje da će problem postojećih korisnika kredita biti reguliran, stoji u priopćenju Udruge Franak.

Udruga Franak izražava žaljenje što već sada nije prihvaćen njezin prijedlog za zaštitu postojećih korisnika kredita od nezakonito ugovorenih odredaba o promjenama kamatnih stopa, ali istodobno, kako piše u priopćenju, izražava i vjeru u stvarnu namjeru ministra Linića i Vlade Republike Hrvatske da se nezakonito ugovorene promjenjive kamatne stope konačno zakonom dovedu u okvire koji su propisani člancima 269. do 272. Zakona o obveznim odnosima.

Ako se temeljni sadržaj predloženog amandmana Udruge Franak ugradi u Zakon o potrošačkom kreditiranju, time će biti u potpunosti prihvaćena mjera broj 2 iz Peticije Udruge Franak koja je nedavno predana predsjednicima Sabora i Vlade te HNB-u te će se osim budućih korisnika kredita konačno zaštititi i postojeći korisnici kredita.

"Vjerujemo da su ovoga puta ministar Linić i Vlada RH čvrsto odlučili da prekinu nezakonitu praksu hrvatskih banaka. Čekamo drugo poluvrijeme odnosno da se prijedlog izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju s kvalitetnim i pravno prihvatljivim rješenjem određivanja promjenjive kamatne stope u postojećim kreditima uskoro dostavi na javnu raspravu", kažu iz Udruge. 

Smanjenje kamata prouzročit će smanjenje otplatnih anuiteta dužnika, a to povlači ogroman potencijal što se tiče potrošnje, likvidnosti i samim time punjenja proračuna. To je i bolja garancija sigurnosti depozita građana koji se u bankama nalaze u obliku štednje, navodi se u priopćenju.

Komentirajte prvi

New Report

Close