'Vjersku djelatnost trebaju financirati vjernici, a ne proračun'

Thinkstock Thinkstock

Procjenjuje se da se za djelatnost Katoličke crkve iz državnog proračuna izdvaja milijardu kuna, a s druge strane nedostaje novaca za zdravstvo, školstvo, mirovine, socijalnu skrb i drugo, ustvrdila je danas Udruga za zaštitu ljudskih prava "David" koja se zalaže da vjerske ustanove financiraju vjernici i građani koji to žele.

Procjenjuje se da se za djelatnost Katoličke crkve iz državnog proračuna izdvaja milijardu kuna, a s druge strane nedostaje novaca za zdravstvo, školstvo, mirovine, socijalnu skrb i drugo, ustvrdila je danas Udruga za zaštitu ljudskih prava "David" koja se zalaže da vjerske ustanove financiraju vjernici i građani koji to žele.

Upozorivši da ono što građani plaćaju ili financiraju nekoga kroz državni proračun direktno utječe na njihov osobni standard, udruga David od Vlade je zatražila da zauzme odlučan stav i zaštiti sve građane i državni proračun od "pozamašnih financijskih davanja vjerskim institucijama" te da se spriječi "štetno i neprimjereno isisavanje novca iz državnog proračuna".

"Vjerska se djelatnost u Hrvatskoj financira nedobrovoljnim doprinosom svih građana, direktno iz državnog proračuna dok mnogi građani ne koriste usluge Katoličke crkve jer nisu vjernici ili nisu zainteresirani za odlazak na njihove službe, a njihova djeca ne pohađaju vjeronauk", kazao je na predsjednik Udruge "David" Boris Stanojević na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljena kampanja za ukidanje financiranja crkvi iz državnog proračuna.

Rekao je da građani godišnje za Katoličku crkvu plaćaju 400 kuna od prosječne plaće, 16 lipa od svakih 100 kuna potrošenih u dućanu te 80 lipa od svakih 100 kuna kazne ili takse.

"Zalažemo se za dosljedno provođenje ustavnih načela odvojenosti crkve od države te da država poštiva ustavne vrijednosti sekularnosti i jednakopravnosti svih građana", zaključio je Stanojević. Dodavši je da na hrvatskom teritoriju treba vrijediti pravni poredak, a ne paralelni pravni sustavi koji su u koliziji s poveljama o ljudskim pravima te Ustavom i zakonima.

Na konferenciji je danas upozoreno i na slučaj vjeroučiteljice Jadranke Dolić iz Slavonskog Broda, nad kojom je, tvrdi udruga, učinjen mobing od strane druge vjeroučiteljice Vošnje Tunjić čiji muž ima političke veze. Naime, ona je u jednoj osnovnoj školi u Slavonskom Brodu, gdje je bila u stalnom radnom odnosu dobila otkaz uz obrazloženje ravnatelja škole da joj je nadležni biskup oduzeo mandat. Ravnatelj ju je pri tome htio prisiliti da potpiše riješenje o otkazu što je ona odbila. Dolić ističe kako se sve to dogodilo zbog pritisaka i političkog utjecaja koji ima muž vjeroučiteljice Tunjić.

Obratila se nadležnom biskupu, ali je odbijena uz prijetnje. Obratila se i nadbiskupu Josipu Bozaniću, biskupu Puljiću, USKOK-u, Ministarstvu branitelja, ali također bez odgovora.

Dolić je najavila da će se i dalje zauzimati za istinu i pravdu i vlastito dostojanstvo te da će se i dalje boriti protiv "bahatih, umišljenih i nepravednih moćnika koji se dodvoravaju bogataškim i političkim lobijima, a ne mare za ljude u nevolji".

Komentari (9)
 • Sasha76
  Sasha76 19:56 7.10.2013.

  Sve javno financiranje koje se može ukinuti, treba ukinuti. Međutim, ako se krene zdravim razumom, dakle ponajprije od beskorisnih i štetnih pojava, Crkva bi tu među zadnjima trebala doći na red. Prvo se država treba maknuti iz tržišno orijentiranih kompanija, onda treba ukinuti 2/3 državnih agencija, pa za 20% smanjiti državnu upravu, pa restrukturirati zdravstvo tako da se više uključi i privatni sektor, pa se maknuti iz profesionalnog sporta i financiranja stalnih plaća glumaca u kazalištima dok oni glume u sapunicama, itd., itd., itd.. Ima kod nas na žalost primjera koliko hoćeš gdje se naše kune rasipaju na sve strane tako da je meni u proračunu najmanje žao mojih kuna koje odlaze na mise, krštenja, blagoslove, pričesti, vjenčanja i sprovode.

 • miami
  miami 19:50 7.10.2013.

  Konačno se SVI / komentari/ u nečemu slažemo!

 • lacoste60
  lacoste60 19:11 7.10.2013.

  a zašto ja moram financirati partijsku javnu televiziju koja propagira lik i djelo voljenog vođe????

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve