Vitek: Želim od RH kupiti sve dionice Sunčanog Hvara

Autor: Marija Brnić , 22. listopad 2014. u 14:01
Radovan Vitek, novi čelni čovjek Orco grupe/Guliver Image/Getty Images

Mi smo dugoročni investitor u Sunčani Hvar s kratkoročnim ciljem pomaganja u financijskom restrukturiranju.

Uoči današnjeg ročišta za utvrđivanje tražbina u predstečajnom postupku za Sunčani Hvar (SH),  prvi put za hrvatske medije svoje viđenje perspektive ove hotelske kuće odlučio je iznijeti Radovan Vitek.

Taj češki biznismen, osnivač i vlasnik nekretninske kompanije CPI, dobio je glavnu ulogu u ovom slučaju preuzimanjem upravljanja većinskim vlasnikom hotela, grupom Orco, a dodatno ju je osnažio otkupom svih kredita SH-a od banaka, što mu jamči i dobru poziciju i ako ne uspije predstečajna nagodba. Ipak, ne voli čuti da ga se u Hrvatskoj percipira kao nekoga tko je uspio "nadmudriti" državu i ekspresno preuzeti kontrolu nad ovim slučajem. Želi se hrvatskoj javnosti predstaviti, kako sam kaže, kao "veliki privatni investitor s vlastitim portfeljem ulaganja u nekretnine i hotelijerstvo diljem Europe, koji želi dalje razvijati ono najbolje što je do sad postignuto u SH-u". 

Doživljeni ste prvenstveno kao biznismen specijaliziran za trgovinu nekretninama. Koliko ste prisutni u drugim sektorima?
Naše poslovanje uključuje investicije u nekretnine u najširem smislu.Investiramo u sve glavne vrste nekretnina, uključujući uredske prostore, prostore trgovačke namjene, rezidencijalne nekretnine, logistiku, hotelijerstvo. Nedavno smo počeli ulagati i u poljoprivredna zemljišta, kao i poljoprivredno poslovanje.

Kakvu poziciju ima turizam u vašem portfelju?  
Osim SH-a, izravno posjedujemo imovinu vrijednu oko 250 milijuna eura u hotelijerstvu u srednjoj i istočnoj Europi unutar koje upravljamo s više od 7.600 hotelskih postelja rangiranih od poslovnih hotela od 3 zvjezdice pa sve do boutique hotela Budha Bar s 5 zvjezdica u staroj jezgri Praga. 

Što je vaš cilj u Sunčanom Hvaru? Imate li dugoročne planove ili ga doživljavate kao nekretnine koje je cilj prodati kad bude moguće postići bolju cijenu od uloženoga?  
Mi smo dugoročni investitor u svim dosadašnjim glavnim investicijama. To je slučaj i sa Sunčanim Hvarom, u kojem nam je kratkoročni cilj pomoći u financijskom restrukturiranju, čija je provedba u tijeku. Dugoročni je cilj  upravljati jednim od najuspješnijih hotelijerskih biznisa u Hrvatskoj s potencijalom daljnjeg rasta važnosti Hvara na turističkoj karti svijeta.  

Hoće li Sunčani Hvar ostati tvrtka u sadašnjem obliku?  
Sve ovisi o ishodu predstečajne nagodbe, ali u principu ne očekujem značajne korporativne promjene. 

Kako vidite zatečeno stanje? 
Postoje dvije perspektive. Prva je predstečajna nagodba, dugotrajan i iscrpljujući proces, koji su u početku poticale banke koje su financirale SH. Predstečajna nagodba postala je neizbježna nakon što Vlada nije ispoštovala Memorandum o razumijevanju i osigurala daljnje poslovanje tvrkte. Vjerujem da će se uza sve napore uložene u uspješno rješavanje predstečajne nagodbe tvrtka ubrzo vratiti u normalan tijek poslovanja. Druga je ta da je sezona 2014. bila iznimno uspješna za SH, koja uz uspjeh u prethodnim godinama dokazuje da je Orcova vizija, kao i iskustvo s lokalnim menadžmentom i know howom bilo uspješno. Usporedna analiza pokazuje da su obnovljeni hoteli Amfora i Adriana među najboljim hrvatskim hotelima po kriteriju cijena i prihoda po sobi. 

U što je sada najvažnije ulagati? 
Tijekom 2014. značajne su investicije bile logično fokusirane na sprječavanje stečaja. Portfelj Sunčanog Hvara je jedinstven i ima smisao na dugoročnoj bazi. To je i bio glavni razlog pregovaranja i konačnih otkupa dugova od komercijalnih banaka. Ti su dugovi u ukupnom iznosu većem od 52 milijuna eura bili dospjeli i predstavljali su ozbiljan rizik bankrota jer su osiguranja bile najbolje hotelske zgrade. Značajni su iznosi svježeg novca plaćeni kako bi se SH sačuvao kao cjelina. Sunčani Hvar treba početi s malim, ali značajnim investicijama u neke od ključnih hotela, jer su neki od njih obnovljeni prije oko sedam godina, što u hotelijerskoj industriji prilično dugo razdoblje. Održavanje visoke kvalitete i ekskluzivnosti u Amfori, Adriani i Rivi ključ je uspjeha. Daljnje velike investicije ovise o rješavanju vlasničkih odnosa, koji su i bili glavni razlog pokretanja međunarodne arbitraže od strane Orca protiv države, te o ishodu predstečajne nagodbe. No, razmatrali smo mogućnosti razvijanja drugih hotela u sklopu Sunčanog Hvara jer želimo podići smještajne kapacitete, ali i dovesti kvalitetne restorane u grad Hvar. 

Kakvi su vlasnički i poslovni odnosi Orca s novim partnerom u SH-u, slovačkim Prime Tourist Resortsom? Je li ovo prvi projekt na kojemu surađujete?  
Prime Tourist Resort potpuno je neovisan od Orca. Oni su odlučili investirati u hrvatsko hotelijerstvo i prepoznali Orcovo dugoročno iskustvo i znanja Sunčanog Hvara. 

Kako vidite daljnje odnose s Prime Tourist Resortsom u Sinčanom Hvaru? 
Strategija je jasna, obje kompanije investiraju svoj novac kako bi ostvarile profit i maksimalizirale svoju investiciju. Ako Sunčani Hvar ostvaruje profit, svi imaju koristi: dioničari, vjerovnici, država, kao i zaposlenici, turisti i lokalna zajednica. 

Kakva bi po vama trebala biti uloga države u Sunčanom Hvaru? 
Vlada je naš partner i dioničar u kompaniji koja zapošljava više od 700 radnika u sezoni. Prema tome, njezina bi uloga također trebala uključivati potpunu potporu uspješnom rješenju predstečajne nagodbe, što predstavlja potporu u svim pojedinačnim koracima i pravnim aktivnostima kako bi se osiguralo daljnje poslovanje kompanije. 

U planu upravljanja imovinom RH za 2015. predviđa se da država, nakon što okonča predstečaj, proda sve dionice koje će imati u Sunčanom Hvaru. Jeste zainteresirani? 
Pročitali smo tu informaciju u hrvatskim medijima i generalno smo zainteresirani za tu mogućnost.

Zašto potpuno ne odustajete od arbitraže, što je bio preduvjet države za nagodbu? 
Spašavanje Sunčanoh Hvara pitanje je presudno za vjerovnike, dioničare i zaposlenike, to je strateška kompanija i kroz Orco je pozicionirana i na svjetskoj turističkoj karti. Pogledajte u medijima, koju je drugu destinaciju posjetilo toliko mnogo osoba iz svijeta slavnih i poznatih, a ima toliko visoku pojedinačnu cijenu sobe? Ako vjerovnici, ponajprije država, ne podrže uspješno rješavanje predstečajne nagodbe, dugoročno će uništiti poslovanje lokalnih poduzetnika. Arbitraža je druga tema. To je spor između dvaju dioničara i neće imati nikakav utjecaj na kompaniju. Dioničari se međusobno tuže cijelo vrijeme. To je poslovna činjenica. Da je Vlada postupila sukladno Memorandumu, arbitraža bi davno završila i obje bi strane uštedjele stotine tisuća eura na pravnim naknadama. Da zaključim, nismo protiv raspravljanja o ovoj temi na odvojenoj razini. 

Kakvo je Vaše dosadašnje iskustvo poslovanja u Hrvatskoj? 
Sunčani Hvar naša je prva velika investicija u Hrvatskoj.

Imate li planove za nove projekte?  
Sve ovisi o ishodu restrukturiranja Sunčanog Hvara i našeg iskustva s hrvatskim poslovnim okruženjem. 

Jeste li možda već kupili neke nekretnine u Hrvatskoj ili razmišljate o tome? 
Sunčani Hvar prilično je velika i zahtjevna investicija i zaokupljat će nas još dugo u Hrvatskoj. Što se tiče nacionalnog nekretninskog tržišta općenito, i dalje vidim velik potencijal, ali i jaz, kvalitetnih hotela po cijeloj obali, kao i specifičnih rezidencijalnih projekata karakterističnih za određena područja. 

Što bi vam eventualno još bilo interesantno u Hrvatskoj? 
Naš glavni fokus zasad je Hvar.

Zaprepastila me hrvatska državna birokracija

Malo je poznato da ste i prije preuzimanja Orca bili uključeni u pregovore s državom o Sunčanom Hvaru. Kakvo je za vas bilo iskustvo pregovaranja s državom? 

Bio sam član Uprave Orca od veljače 2013., a prvi susret s pregovorima bio je u ljeto 2013. Bio sam uvjeravan nakon potpisivanja Memoranduma o razumijevanju u srpnju da će se situacija brzo riješiti. Ništa se nije događalo mjesecima. Sastao sam se s pregovaračkim timom ranije ove godine drugi put, no nije napravljen napredak. Kako dolazim iz privatnog sektora, takav ritam me zaprepašćuje. Mi imamo mali profesionalni tim, a nalazimo se s bitno većim i nekoordiniranim državnim timom koji odlučuje iznimno dugo. Tek smo prije nekoliko tjedana uspjeli uspostaviti bolju komunikaciju s pregovaračkim timom.

Komentirajte prvi

New Report

Close