Vitek uoči dražbe prepakirao dionice Sunčanog Hvara

Autor: Marija Brnić , 29. svibanj 2016. u 22:00
Svojih 29,94% država će nuditi uz početnu cijenu od 28 kn/Borna Filić/PIXSELL

Paket Prime Tourista od 61,95% preuzela grupacija CPI.

Slovački Prime Tourist Resorts (PTR) više nije većinski dioničar Sunčanog Hvara. Prije manje od dva mjeseca otkupom 15,77 posto dionica od češke grupacije Orco PTR je službeno izvijestio na Zagrebačkoj burzi da je u obvezi objave davanja javne ponude za preuzimanje dionica hvarskog hotelijera, ali je prošli tjedan njegov cjelokupan paket od 61,95 posto preuzela grupacija CPI Property sa sjedištem u Luksemburgu.

Točnije, CPI preuzeo je tvrtku Ivravoda, u čijem je 100-postotnom vlasništvu PTR. Transakcija je obavljena po nominalnoj vrijednosti dionice Sunčanog Hvara od 20 kuna te je HANFA izviještena da CPI traži odobrenje za ponudu otkupa dionica na burzi na kojoj je u petak, do obustave trgovine, cijena dionice hvarskog hotelijera dosegnula 24,24 kune. 

Nekretninski biznis 
Blok tih transakcija ne bi trebao znatno utjecati na započeti proces prodaje državnih dionica, čija je dražba na Zagrebačkoj burzi, prema objavi Centra za prodaju i restrukturiranje (CERP), zakazana za 13. lipnja. Svojih 29,94 posto dionica država će nuditi uz početnu cijenu od 28 kuna, i to za cijeli paket. Kao glavni interesenti kotiraju mirovinski fondovi, koji su i dali najave ulaganja u turistički portfelj, no interes će, naravno, moći iskazati i stari, odnosno najnoviji većinski dioničar.  

Riječ je, inače, o međusobno povezanim tvrtkama, specijaliziranim za nekretninski biznis, u kojima je većinski vlasnik Radovan Vitek. Taj češki poduzetnik, prema Forbesovoj listi jedan je od bogatijih europskih poslovnjaka, obogatio se 90-ih u kuponskoj privatizaciji u Slovačkoj, a potom je biznis u segmentu nekretnina gradio u Češkoj.  U Hrvatskoj se za njega čulo kroz grupaciju Orco, u kojoj je prije nekoliko godina istisnuo osnivača Orca, francuskog poduzetnika Jean-Francoisa Otta. U CPI-ju, koji nekretninski biznis razvija u Njemačkoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Poljskoj i Rumunjskoj, Vitek je vlasnik 85,5 posto dionica.

Nova prilika 
Malo je poznato i da je država već na stolu imala Vitekovu ponudu za kupnju dionica Sunčanog Hvara iz državnog porftelja, po nominalnoj vrijednosti od 20 kuna, i to na osnovi sporazuma iz predstečajne nagodbe, kojim je država Viteku ostavila mogućnost da u roku od šest mjeseci dostavi ponudu državi za njezin paket. Ponuda je razmatrana u listopadu 2015. i nije prihvaćena. Taj su potez u državnim institucijama shvatili kao potvrdu Vitekova interesa da dodatno ojača vlasničke pozicije u Sunčanom Hvaru. Nova prilika, uz nešto višu cijenu, otvara mu se na javnoj dražbi, a zasad iz državnih redova uvjeravaju i kako se, unatoč signalima koji im stižu, neće iće u rascjepkavanje paketa i prodaju u više dijelova, nego će se provesti odluku o natjecanju za cijeli paket. 

Komentirajte prvi

New Report

Close