Visoki trgovački sud donio važnu odluku za nagodbu u Agrokoru

Autor: Suzana Varošanec , 21. svibanj 2018. u 13:38
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

VTS riješio žalbe na rješenje o utvrđenim i osporenim tražbinama, odluka na e-oglasnoj ploči.

Postupak izvanredne uprave koji se vodi nad dužnikom koncernom Agrokor s današnjim danom dobio je značajni impuls, jer je ključno pitanje koje se tiče iznosa utvrđenih te osporenih tražbina u ovom vrlo složenom predmetu upravo pravomoćno riješeno. Naime, Visoki trgovački sud odlučio je o svim žalbama koje su bile izjavljene na rješenje o utvrđenim i osporenim tražbinama od 15. siječnja Trgovačkog suda u Zagrebu (sutkinja Nevenka Siladi Rstić). To sad znači da će nakon dostave odluke VTS-a započeti teći žalbeni rok koji se tiče mogućnosti pokretanja parnica od strane nezadovoljnih dionika.

Na prvostupanjsku odluku bilo je uloženo čak 100 žalbi, među kojima i od strane pojedinih velikih vjerovnika iz redova domaćih kompanija kao što je to primjerice žalba Adrisa u kojoj se osporavaju priznate tražbine obvezničarima od strane izvanredne uprave, zatim žalba Agrama u kojoj se osporavaju jamstava, dok je zanimljiv i slučaj žalbe Francka, inače jučer, odnosno dan prije objave VTS-ove odluke prozvane privatne kompanije kao Agrokorovog vjerovnika od strane izvanrednog povjerenika Fabrisa Peruška zbog "huškanja".

Pored nezadovoljnih vjerovnika na navedeno rješenje zagrebačkog Trgovačkog suda žalio se i sam vlasnik Agrokora Ivica Todorić, ali zanimljivo i dužnik, odnosno tadašnji izvanredni povjerenik Agrokora Ante Ramljak.

Odluka žalbenog suda objavljena je na e-oglasnoj ploči te je za očekivati da će zbog njezine kompleksnosti i značaja u smislu karaktera rješenja i obrazloženja mnogi pohrliti kako bi se o svemu detaljno informirali. Naši pak izvori tako već jednim dijelom i upoznati sa sadržajem, s obzirom na njegovu kompleksnost, u pogledu dijelova sadržaja navode da je u cijelosti odbačena žalba izvanredne uprave, dok je primjerice Francova navodno u pretežitom dijelu usvojena.

"Predmet se vodi pred ovim sudom pod poslovnim brojem Pž-1834/18"", odgovorila je prošlog tjedna na naš upit sutkinja i glasnogovornica Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske Mirta Matić dodajući da je posrijedi predmet u postupku izvanredne uprave nad dužnikom Agrokor d.d. koji se pred VTS-om nalazi radi  odlučivanja o žalbama protiv rješenja Trgovačkog suda u Zagrebu o utvrđenim i osporenim tražbinama poslovni broj St-1130/17 od 15. siječnja 2018.

Komentirajte prvi

New Report

Close