“Visoki prirez je kazna za Zagrepčane, za život u glavnom gradu”

Autor: Poslovni.hr , 16. svibanj 2017. u 15:26
Foto: Patrik Macek / Pixsell

Umjesto ulaganja u promašene investicije nužno je ulaganje u vrtiće i domove za umirovljenike te će omogućiti rad vrtića i subotom.

Danas u 11 sati u Europskom domu održana je konferencija za novinare na kojoj je kandidat za gradonačelnika Grada Zagreba prof. dr. sc. Ivan Lovrinović ispred koalicije Promijenimo Hrvatsku i Živog zida predstavio cjelovit program rada i svoj tim na čelu sa kandidatima za zamjenike gradonačelnika dr. med. Josipom Rodić i dipl. ing. Tihomirom Lukanićem. Na početku izlaganja Lovrinović je nabrojao glavne ciljeve programa rada: uređenje gradskih financija i raščišćavanje odnosa sa ZG Holdingom, početak upravljanja gradskom imovinom, moderan prometni sustav, smanjenje stope prireza, zaštita zelenih površina, rješenje ekološke bombe Jakuševec i primjena kružne ekonomije u upravljanju otpadom, vraćanje starih obrta i zanata u centar grada, izgradnja potrebnog broja vrtića i domova umirovljenika, te promocija Zagreba kao grad znanosti, kulture i inovacija.

– Ne može se uči ni u jedan skupi projekt bez da se riješi problem prezaduženosti i Gradskog holdinga. Dug grada Zagreba s kamatama iznosi oko milijardu i sedamsto pedeset milijuna kuna, čime je probio limit da smije biti zadužen ukupno 20 posto svojih prihoda, a oni iznose 7 milijardi kuna. Refinanciranjem dugova oslobodit će se stotine milijuna kuna pomoću kojih se mogu financirati brojni projekti. Zagrebački holding ne smije biti građevinska firma  – kazao je Lovrinović.  

U sklopu prometnih ciljeva nabrojao je planove koji se planiraju realizirati: denivelacija rotora (Remetinec), izgradnja novog mosta preko Save (Jarunski most), tramvajska pruga Dubec – Sesvete, dovršetak izgradnje žičare Sljeme, rješavanje željezničkog čvora GK Zagreb, izgradnja javnih garaža. 

Umjesto ulaganja u promašene investicije nužno je ulaganje u vrtiće i domove za umirovljenike te će omogućiti rad vrtića i subotom.

Dr. med. Josipa Rodić govorila je o problemima u zdravstvu u gradu Zagrebu gdje imamo slučaj da u dijelovima grada kao što su Sesvete, Novi Zagreb, Trešnjevka ima manjak ordinacija i građani moraju birati liječnika koji imaju veliki broj upisanih osiguranika i zbog toga se događa da liječnik ima par minuta vremena za pacijenta. – To nije medicina i takvo stanje nije dopustivo – kazala je doktorica Rodić.

Zamjenik kandidata za gradonačelnika Tihomir Lukanić rekao je da će za projekte angažirati stručnjake, a ne „marketinške gurue“ koji će na dnevnoj bazi izbacivati pilot projekte i idejna rješenja koji će se pretvarati preko noći u gotova rješenja kojih imamo cijelu silu u vrijeme izbora. – Nedopustivo je da u 21. stoljeću samo u gradskoj četvrti Sesvete ima dijelova koji nemaju pitku vodu i kanalizaciju, te nedostaje 200 kilometara komunalne infrastrukture – naglasio je Tihomir Lukanić. Za kraj je kazao da stranka Živi zid kao treća politička stranka u zemlji stoji iza kandidature  izlazi sa svojim listama u svih 17 gradskih četvrti i 113 mjesnih odbora i da ulaskom u strukture mjesnih odbora i gradskih četvrti i Gradske skupštine Grada Zagreba odnosi više nikad neće biti kao što su do sada bili. Krajnje je vrijeme da se pokrenu promjene

Komentirajte prvi

New Report

Close