Visoka razina usluga dostupna svima i još bolja organizacija

Autor: Agencija VLM , 21. ožujak 2014. u 15:57
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Opće bolnice Karlovac, Ogulin i Zabok kontakt ustanovu imati će u KBC-u Sestre milosrdnice.

Master plan treba demiscifirati, a pacijenti ne moraju brinuti. Proceduralni dio od ordinacije opće medicine do zdravstvene ustanove ostaje isti. Međutim, sada će se puno brže organizirati šalje li se pacijent u karlovačku, ogulinsku bolnicu ili je potreban klinički tretman.

Ranije je to administrativno bilo puno zahtjevnije, a sada je jasno utvrđeno u slučaju bilo koje dijagnoze tko kome ide – poručuje sanacijski upravitelj Opće bolnice Karlovac dr. Suad Crnica o najnovijoj zdravstvenoj reformi.

Novac proizvodnji

Napominje da nema nikakvih nejasnoća i nelogičnosti oko integracijskog spajanja Opće bolnice Karlovac, Ogulin, Zabok i KBC-a Sestre milosrdnice.

"Nacionalna strategija donosi prije svega organizacijski red, odnosno povezivanje u dijelu zdravstvenih ustanova gdje nečije prednosti koristimo da poboljšamo tuđe slabosti. Ogulin primjerice ima izvrsnu ortopediju, karlovačka traumatologija je vrhunska i takva razina usluge treba svima biti dostupna. Važni su i ekonomski učinci, da racionalizacijom i uštedama vratimo novac proizvodnji", napominje dr. Crnica.

Dodaje da je Uprava karlovačke bolnice zadovoljna dosadašnjim uštedama od oko osam milijuna kuna.– Važno je što se nije štedjelo na materijalu, medicinskim pripravcima i lijekovima, tako da pacijenti nisu osjetili da im nešto nedostaje.

Štedjelo se u tehnološkim procesima i u organizacijskom smislu. Imali ste odjele sa 20 do 30 ležajeva s popunjenosti od oko 40 posto i 24-satnu prisutnost osoblja. Suština je da onaj tko dođe na posao i radi. Pritom ne mislim da imamo neradnike.

Obavljaju važan, težak i odgovoran posao, ali bilo je praznog hoda – kaže prvi čovjek karlovačke bolnice. Da je zdravstvena reforma nužna ukazuje i na apsurdan primjer po kojem Karlovačka županija ima čak pet domova zdravlja.

"To je političko uhljebljavanje, da imamo pet ravnatelja, tajnica i ostalog osoblja. Troši se novac, a 90 posto primarne zdravstvene zaštite je privatizirano", smatra dr. Crnica.

Dnevni kreveti

U ogulinskoj bolnici zadovoljni su što ostaju samostalni. Već su dijelom obavljeni razgovori o daljnoj suradnji s Karlovcem, a neke od mogućih problema vide jedino u sanitetskom prijevozu pacijenata, koji moraju u zdravstveni centar višeg stupnja.

"Broj kreveta ostaje isti, ali se smanjuju oni akutni, te povećavaju u dnevnoj bolnici. Tako ćemo i mi uskoro otvoriti novouređeni odjel", kaže ravnatelj Opće bolnice Ogulin Krunoslav Cindrić.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Zašto taj Master plan nisu prvo isprobali na štakorima ?

New Report

Close