Visia Croatica: Ne dopuštamo da krv bude naša, a profit tuđi

Autor: Poslovni dnevnik , 03. ožujak 2015. u 22:01
Ivan Rude, jedan od inicijatora ideje za građanski otkup Imunološkog/M. Lukunić/PIXSELL

Očekuju da će do 25. ožujka prikupiti 500.000 kn, potom i više od 100 mil. kn za dokapitalizaciju i dionice IMZ-a.

Skupina građana koja je osnovala trgovačko društvo Visia Croatica, jedno od četiri potencijalna ponuditelja za kupnju dionica Imunološkog zavoda, pozvala je građane i poduzetnike u zemlji i dijaspori da se uključe u patriotsku akciju prikupljanja novca za otkup dionica Imunološkog.

Inicijatori ideje za građanski otkup Imunološkog zavoda Aleksandar Soltyšik, Ivan Rude i Leo Buljat pozvali su građane da kupe udjele od 100 kuna i više, prema svojim mogućnostima, koje će Visia Croatica prikupljati putem zaklade te tako zaštite Imunološki zavod od špekulantskog kapitala i propasti. Visia Croatica očekuje da će do 25. ožujka u 14 sati, kad istječe rok za prikupljanje obvezujućih ponuda za kupnju dionica IMZ-a, uspjeti prikupiti 500.000 kn, a nakon toga i više od 100 milijuna kuna potrebnih za dokapitalizaciju i kupnju dionica IMZ-a.

Visia Croatica uskoro će javnosti predstaviti model prema kojem kani prikupljati novac za otkup IMZ-a. Zasad je poznato da bi svatko tko bi uložio novac i postao član društva imao jedan glas bez obzira na ulog, dok bi u dobiti sudjelovao razmjerno svom ulogu. U Inicijativi kažu da su odlučili omogućiti svim hrvatskim građanima da sudjeluju u razvoju IMZ-a, umjesto da ga prepuste krupnom kapitalu kojemu bi služio samo za izvlačenje profita. "Nije dopustivo da krv bude naša, a profit tuđi te tako bilo tko drugi ostvaruje profit na krvi naših dobrovoljnih davatelja", poručio je Rude.

Uz trgovačko društvo Visia Croatica d.o.o., osnovano je i komanditno društvo Visia Croatica d.o.o. k.d. putem kojega će se prikupljati sredstva za kupnju i ulaganje u IMZ na način da svakom građaninu i poduzetniku omogući ulaganje koje će mu dugoročno jamčiti povrat uloga i dobit, a cijeli poduhvat i zaštitu Imunološkog zavoda od špekulantskog kapitala i propasti. Komanditno društvo, kao društvo osoba, onemogućuje preuzimanje kapitalom jer svaki ulagač (komanditor) bez obzira na visinu uloga ima jedan glas. Inicijativi su potporu dali i Željko Stipić iz sindikata Preporod, Mijat Stanić iz Nezavisnog cestarskog sindikata te Bojan Kurelić iz Akcije mladih. Uz Visiu Croaticu, dozvolu za dubinsko snimanje Imunološkoga imaju JGL, Pharmas s investicijskim fondom Nexus Private Equity te nizozemski Bilthoven Biologicals. 

Komentirajte prvi

New Report

Close