Visi još 10-ak kupoprodaja iz doba HFP-a

Autor: Marija Brnić , 04. listopad 2015. u 22:00
HFP je 2002. Dubrovniku prodao za 2,74 mil. kn 46,5% Luke Dubrovnik/G. Jelavić/PIXSELL

Tek se odbrojava 90 dana za dostavljanje plana ulaganja Grada u Luku Dubrovnik jer je se čekalo na produljenje prioritetne koncesije, što je riješeno 19. srpnja.

Privatizacijska trakavica hotela Srebreno, koja je nakon 11 godina od prodaje tvrtki HUP Zagreb Anđelka Leke upravo okončana svečanim otvaranjem novih luksuznih objekata, nije i jedini još neriješen slučaj iz vremena nekadašnjeg Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP).

U Centru za restrukturiranje i prodaju (CERP), nasljedniku HFP-a, doznajemo kako je još više od deset kupoprodaja čiju realizaciju i ispunjenje obveza kupaca prate i za koje su još moguća raskidanja ugovora ili aktiviranje jamstava. Prije dva tjedna na Upravnom vijeću CERP-a prihvaćeno je tako još jedno izvješće kojim se, nakon 13 i pol godina od sklapanja kupoprodajnog ugovora, kraju počinje privoditi i privatizacijski proces Luke Dubrovnik. HFP je u veljači 2002. Dubrovniku kao najboljem ponuditelju na javnom natječaju prodao za 2,74 milijuna kuna 46,5 posto dionica te tvrtke.

 

137milijuna

kuna mora Grad uložiti u Luku Dubrovnik do 2023.

Grad je odmah platio dionice, a pozitivne je ocjene u izvješćima dobio i za sve ostale obveze, od zadržavanja radnika do neopterećenja imovine. Sporna i do danas otvorena je ostala samo obveza utvrđivanja visine i dinamike ulaganja. U ponudi HFP-u Grad Dubrovnik obvezao ju je dostaviti nakon usvajanja prostornog i generalnog urbanističkog plana Dubrovnika te strategije lučkog područja i koncesije za obavljanje lučkih djelatnosti. Gradu je HFP nedugo nakon zaključenja ugovora, u srpnju 2002., izašao u susret i aneksom ugovora omogućio da program razvoja Luke utvrdi u roku 90 dana od ispunjenja spomenutih uvjeta.

Tih 90 dana, međutim, tek se odbrojava. Točnije, istječe za dva tjedna, jer  je posljednji uvjet, najvažniji za definiranje plana ulaganja, produljenje prioritetne koncesije, ispunjen tek 19. srpnja. Tada su, po odobrenju na Vladi, Lučka uprava kao koncesionar i Luka Dubrovnik sklopili ugovor o 38-godišnjoj prvenstvenoj koncesiji za gospodarsko korištenje pomorskog dobra. Formalno produljenje prvenstvene koncesije uslijedilo je tek nakon usvajanja ubranističkog plana uređenja Gruškog akvatorija.

Odlukom Vlade o produljenju koncesije propisano je i da koncesionar mora u idućih osam godina, do kraja 2023., provesti ulaganja u ukupnom iznosu od 137,25 milijuna kuna. Na temelju tog dokumenta, konačno su se stekli i uvjeti za izradu programa razvoja, koju će Grad Dubrovnik dostaviti i čije će se ispunjenje u CERP-u nastaviti pratiti. I u ostalim privatizacijskim slučajevima čija se realizacija još prati, razlog probijanja rokova u ispunjenju obveza u pravilu je vezan uz neriješene imovinsko-pravne odnose te neusklađenost administracije u davanju dozvola na lokalnoj i nacionalnoj razini.

Komentirajte prvi

New Report

Close