Više od milijun gostiju s kruzera do prosinca

Autor: Marija Crnjak , 18. siječanj 2017. u 14:17
Na našu je obalu lani pristalo 813 kruzera/ Hrvoje Jelavić/PIXSELL

S jedne strane hvalimo se brojkama, a struka upozorava na lošu regulaciju u prometu kruzera, što stvara gužve.

Kružnih putovanja stranih brodova po hrvatskom Jadranu u 11 mjeseci prošle godine bilo je 813, što je 45 više nego u cijeloj 2015., a pritom je u Hrvatsku došlo gotovo 1,1 milijun putnika, oko 40 tisuća više nego u cijeloj prethodnoj godini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.  

Porast broja kružnih putovanja pratio je i porast broja putnika koji su tako došli u Hrvatsku, njih otprilike 1,1 milijun ili za 3,7 posto u odnosu na 11 mjeseci 2015. Najviše kružnih putovanja bilo je s brodovima pod zastavom Bahama (215), pod čijom zastavom godinama u Hrvatsku dolazi najviše kruzera. Slijedila je Malta s ukupno 170 putovanja pod zastavom te zemlje.Iznad sto kružnih putovanja u prvih 11 mjeseci prošle godine po Jadranu su još ostvarili samo brodovi pod zastavom Italije (164).

Pritom je više od 62 posto ukupnih stranih brodova na kružnim putovanjima svoj prvi ulazak u hrvatsko more evidentiralo na području Dubrovačko-neretvanske županije, dok su ostali brodovi to učinili na područjima ostalih šest jadranskih županija. Iako je turistički rast dobra vijest, u sektoru sve glasnije upozoravaju na lošu politiku kruzinga u Hrvatskoj, zbog čega su neke destinacije poput Dubrovnika usred sezone zatrpane gostima. Na loše strane rasta brojki s kruzera nedavno je u Poslovnom dnevniku upozorila Mirna Stražičić Lončar, direktorica hotela Ville Dubrovnik, istaknuvši da luksuzni turizam i prenapučenost grada gostima s kruzera ne idu skupa.

"Krajnje je vrijeme da se uvede regulacija za područje Dubrovnika. Naravno da trebaju i dalje postojati kruzeri, no oni se mogu definirati samom cjenovnom strategijom s ciljem da dolazi manji broj gostiju veće platežne moći. Dubrovnik je poznata destinacija koja više ne treba ići na masovnost, nego na još jaču dozu ekskluzivnosti", smatra Stražičić Lončarr.  

Komentirajte prvi

New Report

Close