Više od 80 posto građana nema namjeru podizati kredit u banci

Autor: Ana Blašković , 22. listopad 2013. u 09:53
Više od 90 posto štednje građani su povjerili bankama/Goran Stanzl/PIXSELL

Od rijetkih koji namjeravaju po kredit u banku, većina bi podigla nenamjenski, zatim stambeni kredit ili zajam za zatvaranje obveza.

Premda se sramežljivo najavljuje kraj krize, klijenti banaka još uvijek su iznimno oprezni kad je u pitanju zaduživanje.

Više od 80 posto građana nema se namjeru zaduživati u skoroj budućnosti, pokazalo je istraživanje "Kako građani upravljaju osobnim financijama" koje je provela Hrvatska poštanska banka. Od onih rijetkih 18 posto koji se namjeravaju po kredit uputiti u banku, većina bi podigla nenamjenski kredit, dok je na drugom mjestu stambeni kredit i potom krediti zatvaranje obveza.

 

12posto

anketiranih rado bi odabralo stambenu štednju u nekom obliku

Kredit za zatvaranje 'minusa'
Čini se da su na rizik novog kredita spremniji muškarci od žena; od onih koju planiraju kredit 53 posto bili su muškarci u odnosu na 47 posto žena. S druge strane, žene češće najavljuju podizanje stambenih kredita dok su muškarcima potrebniji nenamjenski krediti. Sasvim očekivano u trenutnim ekonomskim (ne)prilikama, popularni su i krediti za zatvaranje obveza koji su podjedanako privlačniji objema (prezaduženim) spolovima. Istraživanje HPB-a došlo je do zaključka da većina građana dobro upravlja svojim financijama: kontroliraju potrošnju unutar dopuštenih prekoračenja, mogu smanjitivati 'minuse' ili živjeti bez njih. Najveći je udio, više od polovice onih koji redovno koriste svoje 'minuse' ili ih neće koristiti. No, četvrtina svih ispitanih rado bi imala i veći minus od onog kojeg je odobrila banka. Pita li se mlade, istraživanje pokazuje da će se oni zaduživati još manje nego njihovi roditelji. Oprez prema dugovima pokazuje podatak da 46 posto mladih neće tražiti kredit, a polovica kaže da im nije potrebno ni prekoračenje po tekućem računu.

Štedi se u bankama
Kad je u pitanju štednja, anketa otkriva da će uvjerljiva većina od 90 posto svoj novac povjeriti bankama, a tek manji dio spreman je odlučiti se za neki alternativni vid štednje. Građani su u ovom trenutku više zainteresirani za kratkoročne depozite, a znatnih 12 posto anketiranih odabralo bi stambenu štednju. Važnost stambene štednje u postojećem ili nekom sličnom modelu spomenulo je trostruko više žena nego muškaraca pa je zaključak da žene rado štede, kao i da štede manje iznose. 

Trećina mladih štedi
Iznimno orijentirani na štednju u HPB-ovoj anketi bili su ispitanici mlađi od 30 godina. Njih 31 posto već štedi u bankama, a polovica ih o tome razmišlja. Četvrtina mladih klijenata ima kredit, gotovo polovica ne želi ulaziti u kreditni aranžman s bankom, dok se njih 41 posto u anketi izjasnilo da treba bankovni kredit.Istraživanje je provedeno u srpnju i kolovozu ove godine u poslovnica Hrvatske poštanske banke diljem Hrvatske. Ispitano je 1274 građana, a među njima su i klijenti drugih banaka koji su u vrijeme anketiranja koristili bankarske usluge u poslovnicama HPB-a. 

Komentirajte prvi

New Report

Close