Više od 320.000 građana budi se s blokiranim računom, a gotovo svaki četvrti Hrvat ima egzistencijalnih problema

Autor: Poslovni.hr , 21. prosinac 2017. u 11:38
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Budući da ovrhe direktno pogađaju i obitelj osobe koja je u blokadi, ispada doista kako je milijun građana u životnim problemima zbog zaduženosti.

Četvrtina Hrvatske trenutačno živi u blokadi zbog nemogućnosti plaćanja svojih obveza, piše Slobodna Dalmacija.

Prema posljednjim podacima iz Fine koji se odnose na konac listopada, blokirana su 321.272 građana.

Budući da ovrhe direktno pogađaju i obitelj osobe koja je u blokadi, ispada doista kako je milijun građana u životnim problemima zbog zaduženosti.

Građani su, inače, najviše dužni financijskim institucijama – udio duga prema bankama, kreditnim unijama, štedionicama, osiguravajućim društvima, leasing i factoring društvima… iznosi 52 posto, odnosno više od 22 milijarde kune. Sljedeći je vjerovnik država, odnosno jedinice lokalne uprave i samouprave kojima građani duguju pet milijardi kuna. Hrvatima su blokirani računi i zbog duga prema telekomunikacijskim tvrtkama, koji iznosi nešto više od milijardu kuna. Blokiranih koji su vjerovnicima dužni do 10.000 kuna trenutačno je oko 108.000, dok je onih čije se dugovanje kreće od 10.000 do 100.000 kuna oko 152.000.

Poslodavci su doista poslušali apel udruge "Blokirani" i sindikata, pa su radnicima koji su u financijskim problemima počeli isplaćivati božićnicu "na ruke", odnosno u gotovini.

Takav dogovor, kako doznaje Slobodna Dalmacija, vrijedi za djelatnike u srednjim i osnovnim školama, MUP-u, pojedinim bolničkim ustanovama… Budući da 99 posto blokiranih živi s 2000 kuna na mjesec, pomoć u obliku božićnice itekako će im dobro doći, kaže Miriam Kervatin, čelnica "Blokiranih".

– Ni jedna država na svijetu nema, statistički gledano po broju stanovnika, ovoliki broj blokiranih kućanstava. U kontaktu sam s ljudima i znam da ne postoji profesija u kojoj nema blokiranih osoba… Svi oni žive s ogromnim stresom jer ne znaju tko će im sutra zakucati na vrata – ako idete u bolnicu na operaciju, vi ne znate je li tom doktoru upravo blokiran račun i tresu li mu se ruke… U istoj su situaciji i policajci, vatrogasci, profesori… Mi sada govorimo o 320.000 obitelji, što je ogroman porast u odnosu na 2010. godinu, kad je započela kriza i kad je bilo 25.000 blokiranih kućanstava – ističe naša sugovornica.

Komentari (1)
Pogledajte sve

˝Milijun građana u životnim problemima zbog zaduženosti˝ – naravno da su u životnim problemima. Uzimam za primjer sebe kao mladu osobu, koja je visokoobrazovana i čija firma je nakon godina poslovanja završila u likvidaciji, a ja na burzi rada. Prijavljujući se na stotine i stotine natječaja vidim da posla nema (ne biram posao, želim raditi bilo što), da su poslodavci toliko bezobrazni i arogantni da ne odgovaraju na poslane prijave na natječaje, da se zapošljava samo ako si politički podoban itd. Situacija je prestrašna i kako građani nebi bili zaduženi… živjeti moraš, a nemaš od čega.

New Report

Close