Više domaće teladi i junadi u klaonicama

Autor: Miroslav Kuskunović/Agrobiz , 22. siječanj 2019. u 22:00
Rekordan broj mlade stoke završio ispod noža/Dino Stanin/PIXSELL

Iz Croatiastočara kažu da treba smanjiti klanja jer broj prvotelki nije dostatan za remont stada krava.

U prvih devet mjeseci prošle godine u Hrvatskoj je ukupno zaklano 19.716 krava što je za 11% manje u odnosu na 2017., dok je izvoz živih krava u prvih devet mjeseci 2018. veći za 11%.

Lani je udio klanja domaće teladi i junica besprimjeran je i rekordan je u razdoblju 2012. do 2018. U odnosu na ukupan broj krava u 2018. udio klanja teladi iznosio je visokih 26 posto dok je udio klanja domaćih junica 18%. Unatoč padu broja krava vidljivo je da se ne smanjuje klanje domaće teladi, a klanje domaćih junica u 2018. u odnosu na 2012. veći je za 18%, pokazuje analiza Croatiastočara.

"Udio klanja teladi u ukupnom broju svih krava EU članica bio je 12, a junica 11%. Proizlazi da je udio klanja teladi kod nas više nego dvostruko veći od klanja u EU, a udio klanja junica u Hrvatskoj je gotovo 60% veći od prosječnog udjela ostalih članica", kaže Branko Bobetić direktor Croatiastočara.

S obzirom na podatke o broju korisnika te broju prvotelki po programu potpore proizvođačima radi obnove narušenog proizvodnog potencijala, vidljivo je da je ukupan broj korisnika potpore bio 6566, obuhvaćeno je 22.321 prvotelki, a isplata po grlu iznosila je 2015 kn, prema Agenciji za plaćanje. U Croatiastočaru procjenjuju da je udio prvotelki u RH u ukupnom broju krava vrlo nizak, svega oko 15%, značajno manje nego kod ostalih u EU.

"To je izrazito zabrinjavajuće obzirom na kontinuirani pad ukupnog broja krava i mliječnih krava. U zadnjih šest godina prosječni godišnji pad ukupnog broja je oko 3%, što je u apsolutnom nesrazmjeru u odnosu na trendove EU članica koje bilježe lagani rast", kaže Bobetić. Upozorava da valja iznaći mjere koje bi rezultirale smanjenjem klanja, s obzirom na to da broj prvotelki u RH godinama nije dostatan za remont postojećih stada krava.

Komentirajte prvi

New Report

Close