Vinistra traži osporavanja trenutne zaštite naziva teran na razini EU

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. travanj 2013. u 14:37
Arhivska fotografija

Udruga vinogradara i vinara Istre Vinistra od Ministarstva poljoprivrede i drugih nadležnih institucija traži da pred nadležnim institucijama Europske komisije hitno pokrene proces osporavanja trenutne zaštite naziva teran na razini Europske unije (EU).

Udruga vinogradara i vinara Istre Vinistra od Ministarstva poljoprivrede i drugih nadležnih institucija traži da pred nadležnim institucijama Europske komisije hitno pokrene proces osporavanja trenutne zaštite naziva teran na razini Europske unije (EU).

Iz Vinistre apeliraju na resorno Ministarstvo da se u tu svrhu angažiraju vodeći stručnjaci iz svih gospodarskih, znanstvenih, poljoprivrednih, vinogradarskih i društvenih sektora relevantnih za ovu temu.

Vinistra će, kako navode, sa svoje strane, potaknuti rad domaćih i međunarodnih institucija i stručnjaka upoznatih s povijesnim, gospodarskim, znanstvenim i društvenim aspektima vezanima uz teran, s ciljem prikupljanja sveobuhvatne građe koja će biti osnovom argumentacije osporavanja postojeće zaštite, te, kada se to pokaže potrebno, brzog pokretanja zaštite istarskog terana.

U zaključcima sa jučer održanog Upravnog odbora Vinistre navodi se kako su "kao budući građani zajedničke obitelji EU, razočarani postupkom kojim je teran skinut s polica slovenskih trgovina".

To je, ocjenjuju, u suprotnosti s vrijednostima koje propagira Vinistra, a vezane su uz duh zajedništva, prekograničnu suradnju te izgradnju dobrosusjedskih odnosa i jačanja pozicije svih u Istri – i s hrvatske, i sa slovenske strane – na domaćem i međunarodnom tržištu. Izneneđeni su postupkom slovenske strane kao i naknadnim krutim stavom slovenske politike.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina danas je istaknuo kako su učinjeni mnogi propusti u pretpristupnim pregovorima s EU, da se nije reagiralo na vrijeme te da se još 2009. godine trebao podnijeti prigovor na slovensku zaštitu terana.

"Sada u tom suženom manevarskom prostoru radimo maksimalno s našim proizvođačima u zaštiti hrvatskih interesa", kazao je Jakovina odgovarajući na pitanja novinara tijekom boravka u Virovitičko-podravskoj županiji.

Inače, Jakovina je o problemu terana u ponedjeljak u Luxembourgu razgovarao sa slovenskim kolegom Dejanom Židanom, koji nije pokazao razumijevanje za hrvatska stajališta.

Glasnogovornik Europske komisije za poljoprivredu Roger Waite u ponedjeljak je izjavio kako Hrvatska ne može na europskom tržištu prodavati vino pod imenom teran, a od 1. srpnja neće ga moći prodavati ni u Hrvatskoj budući da i to postaje jedinstveno tržište EU-a.

"Teran je oznakom izvornosti priznat kao slovensko vino i na to nije bilo prigovora s hrvatske strane kada je registriran. Također to pitanje nije pokriveno ni hrvatskim pristupnim ugovorom i stoga od 1. srpnja neće biti moguće prodavati hrvatsko vino pod imenom teran na europskom tržištu", izjavio je tada Waite.

Komentirajte prvi

New Report

Close