Vina, kulen, voćne rakije i proizvodi od konoplje vrlo traženi u Njemačkoj

Autor: Miroslav Kuskunović/Agrobiz , 23. siječanj 2017. u 14:02
Predstavnici Hrvatske na berlinskom sajmu/Miroslav Kuskunović

Na svjetskom sajmu prehrambene industrije, poljoprivrede i hortikulture i devet hrvatskih tvrtki i obrta.

Belje, Agrolaguna, Badel 1862, MI Braća Pivac, Apimel, Klaster Slavonska košarica, Kapronza, obrt Đanić i Frelimo obrt, devet je hrvatskih izlagača koji se u organizaciji HGK do 29. siječnja predstavljaju na Međunarodnom zelenom tjednu – Grüne Woche u Berlinu, jednom od najvećih sajmova hrane i poljoprivrede u svijetu s oko pola milijuna posjetitelja.

Na sajmu se ove godine prvi put pojavljuje nekolicina OPG-ova koji pokušavaju pronaći tržište za svoje proizvode jer se u izvozu hrane i poljoprivrednih proizvoda primjećuju zamjetan rast i smanjivanje vanjskotrgovinske bilance, kazao nam je na sajmu predsjednik HGK Luka Burilović. HGK sufinancira nastup tvrtkama s 50 posto troškova na sajmu te za njih obavlja kompletnu logistiku organizacije nastupa.  Goran Đanić jedan od većih proizvođača voćnih rakija u Hrvatskoj ističe kako on na berlinski sajam dolazi već 11 godina, te da je interes Nijemaca za našim rakijama velik. Smatra kako bi država proizvođačima rakija trebala pomoći i omogućiti im korištenje EU fondova te da se pojavljuju i na drugim tržištima.

 

Burilović

Izlagači ostvare promet od 50 mil. eura izravnom prodajom.

"Mi smo prvi put na sajmu i očekujem da ćemo pronaći kupce koji bi htjeli na svoje police ili u restorane uvrstiti ponudu našeg vina, kaže Dragica Vučković koja sudjeluje u sklopu zajedničko nastupa Klastera Slavonska košarica. Iz istih razloga svoje proizvode od industrijske konoplje u Berlinu izlaže i OPG Kalić Zvonimira iz Đakova koji nudi 18 proizvoda, od ulja, brašna, sjemenki, ali i čokoladu sa sjemenkama i uljem konoplje. Pomoćnik ministra poljoprivrede Krunoslav Karalić ističe kako je Međunarodni zeleni tjedan jedinstvena stručna i poslovna platforma za poljoprivredni i prehrambeni sektor na kojem se svake godine predstavi više od 1700 proizvođača iz cijelog svijeta.
 

Pomoćnik ministra Karalić očekuje da će iz godine u godinu broj hrvatskih izlagača, posebice OPG-a rasti. Inače, u prvih devet mjeseci prošle godine Hrvatska je izvezla poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u vrijednosti od 1,22 milijarde eura, dok je uvoz iznosio 1,97 milijardi eura. Deficit razmjene poljoprivrede i prehrambene industrije lani je iznosio 750 milijuna eura, dok je godinu ranije bio 789 milijuna eura. 
 

Komentirajte prvi

New Report

Close