Vijest o ponudi CCI-a kao ‘dobrodošlica’ Fasimonu

Autor: Marija Brnić , 25. lipanj 2018. u 22:00
Vladini savjetnici tek utvrđuju vrijednost Ine/D. Urukalović/PIXSELL

I sama promjena Molovog čovjeka na čelu Ine koincidira s ponudom američkog CCI-a za partnerstvo s Vladom.

Objava da Vlada ima na stolu još jednu ponudu za Inu, američki Castleton Commodities International (CCI) probudila je u javnosti već zaboravljene ambicije države da Inu vrati pod svoju kontrolu.

U dopisu koji potpisuje jedan od predsjednika CCI-a Fabrizio Zichichi navodi se da bi "CCI preuzeo ulogu strateškog investitora i partnera u Ini podržavajući ministarstva hrvatske Vlade u nizu ključnih sektora – kroz osiguranje financiranja i kao ulagački partner, kao komercijalni partner u ugovornim odnosima kao što su prerada sirove nafte i derivata, trgovanje i opskrba finalnim proizvodima, upravljanje rizicima, vođenje investicijskih projekata u svim segmentima poslovanja te menadžment ljudskih resursa".

Vladi nude i pomoć u financiranju otkupa Ininih dionica od Mola. Prethodno se Vladi za Inu ponudio i ruski naftni div Rosnjeft, no upućeni tvrde da se ne očekuje brzo njezino izjašnjavanje o tim ponudama. Vladini savjetnici Morgan Stanley, Intesa Group i PBZ tek se bave utvrđivanjem vrijednosti Ine i izradom procjena modela povratka utjecaja države u upravljanju tvrtkom, pa se ozbiljniji potezi očekuju tek krajem godine. 

No, očigledno se priprema teren i zauzimaju pozicije. Zanimljiv je, naime, tajming objave ponude, koja je u Vladu stigla početkom ožujka. Vijest je, naime, puštena tjedan dana uoči dolaska novog predsjednika uprave Ine, Molovog čovjeka od povjerenja Sandora Fasimona, koji je prije mjesec dana, na predstavljanju hrvatskim novinarima u Budimpešti objavio kako namjerava zatvoriti sisačku rafineriju. Reagirao je na to ministar energetike Tomislav Ćorić dajući na znanje da jednostrani potezi Mola neće proći.

No, i prije njegovog dolaska, Ćorić i ministar financija Zdravko Marić otvorili su razgovore s Molom. U Vladi su prije dvadesetak dana razgovarali s čelnim ljudima Mola Józsefom Molnárom i Györgyem Bacsom. Detalji nisu procurili u javnost, no očigledno je riječ o novim odnosima partnera i mogućnostima razlaza.  A gleda li se još unatrag, i sama promjena Molovog čovjeka na čelu Ine koincidira s ponudom CCI-a za partnerstvo s Vladom.

Komentirajte prvi

New Report

Close