Vijeće sigurnosti odbilo zahtjev Tadića za poništenje neovisnosti

Autor: Dario Kuntić , 20. veljača 2008. u 06:30

Srbi i dalje prosvjeduju zbog neovisnosti Kosova, a militantna udruga Mlada Bosna poziva na bombaške napade

Dva dana nakon proglašenja neovisnosti Kosova međunarodna zajednica pokazuje sve veće znakove podvojenosti oko tog pitanja. Na prekjučerašnjem izvanrednom zasjedanju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda Rusija i Kina su tako izrazile protivljenje neovisnosti, dok su Sjedinjene Države, Francuska i Velika Britanija Kosovo priznale kao novu europsku državu. Protivljenje neovisnosti Kosova u Srbiji i dijelovima Bosne i Hercegovine i Kosova nastanjenim Srbima i dalje traje, a najozbiljniju prijetnju predstavlja srpska udruga Mlada Bosna koja je zaprijetila bombaškim napadima. Vijeće sigurnosti UN-a se izvanredno sastalo na zahtijev Srbije i Rusije, što su Moskva i Peking iskoristili kako bi se izjasnili protiv neovisnosti Kosova i pozvali na nastavak pregovora između Beograda i Prištine. Ruski predstavnik Vitalij Čurkin je naglasio kako Rusija nastavlja priznavati Srbiju u njezinim međunarodnim granicama, ističući kako je jednostrana deklaracija o neovisnosti Kosova od 17. veljače “otvoreno kršenje normi i načela međunarodnog prava, uključujući i Povelju UN-a”. Čurkin je proglašenje neovisnosti Kosova nazvao prijetnjom sigurnosti i stabilnosti Balkana, te je pozvao UN na poništavanje Deklaracije o neovisnosti. Izaslanik Kine, koja strahuje da bi ovaj događaj mogao ojačati separatističke težnje Tajvana, izrazio je duboku zabrinutost Pekinga i protivljenje jednostranim akcijama. “Kina ističe kako je najbolje rješenje za Kosovo da dvije strane dođu do međusobno prihvatljivog rješenja”, kazao je kineski izaslanik Wang Guangya, izrazivši potporu angažmanu EU na Kosovu. Ohrabren potporom Rusije i Kine, srpski predsjednik Boris Tadić je apelirao da UN poništi proglašenu neovisnost Kosova, no bezuspješno. Odlučnost Beograda za poništenjem neovisnosti dodatno je potvrdio i srpski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić koji je u UN-u novinarima izjavio kako se Srbija boriti protiv priznanja Kosova u svakom međunarodnom i političkom forumu. Za razliku od Rusije i Kine, britanski izaslanik John Sawers je izjavio da nove demokratske vlasti u Srbiji moraju prihvati kako je naslijeđe Miloševićeve represije i nasilja učinilo nemogućim za Kosovo da ostane pod kontrolom Beograda. Sawrs smatra da je ključ današnje situacije odluka VS UN iz 1999. godine kojom se Srbiji, prema Rezoluciji 1244, oduzima pravo upravljanja Kosovom.

Francuski veleposlanik Jean-Maurice Ripert je rekao kako je Francuska priznala Kosovo i najavio da će EU uskoro preuzeti svoj dio odgovornosti za Kosovo s upućivanjem misije EULEX. Američki veleposlanik Zalmay Khalilzad je naglasio da je Washington priznao neovisnost bivše srpske pokrajine i pozdravio ulazak Kosova u “obitelj država”, pozvavši pritom sve članice VS da zajedno potaknu Beograd i Prištinu na pregovore za “uspostavu međusobnih diplomatskih, političkih i ekonomskih odnosa”. Khalizad je naglasio je da će “SAD stajati uz Kosovo i preuzeti odgovornost za njegovu sudbinu”, što će, uz prisutne snage NATO-a i novu misiju EULEX-a, novoj državi dati dodatnu sigurnost. Da bi međunarodne sigurnosne snage mogle imati puno posla na Kosovu pokazuju tri eksplozije na Kosovu. Odgovornost za napad na sjedište europske misije u Kosovskoj Mitrovici, kao i za bombu ispred Merkatora u Beogradu, preuzela je Mlada Bosna. Osim toga, na graničnim prijelazima prema Srbiji, Jarinje i Brnjak, kosovski su Srbi jučer demolirali carinske točke UNMIK-a, a na Jarinju je zapaljeno i nekoliko džipova. U priopćenju Mlade Bosne navodi se da udruga “okuplja srpsku omladinu iz cijelog svijeta”, a da je ime odabrano kako bi ukazalo na sličan slijed događaja kada je aneksijom Bosne i Hercegovine započet ciklus koji je izazvao 1. svjetski rat. Kao “jedino rješenje” Mlada Bosna zahtijeva “odvajanje sjevernog djela Kosova i njegovu integraciju u sustav Republike Srbije”, zatim “proglašenje samostalnosti Republike Srpske i njeno pripajanje Srbiji”. Organizacija navodi da će nastaviti s “nenasilnim i odlučnim aktivnostima koje neće proizvoditi ljudske žrtve, ali će prouzročiti materijalnu štetu prema državama koje priznaju neovisno Kosovo”, sve dok im se zahtjevi ne usvoje. Izgredi su se prekjučer ponovili i u Beogradu ispred Vlade Srbije, a napadnut je i restoran McDonaldsa. Policija je prosvjednike uspjela spriječiti da ne dođu u blizinu Ministrastva vanjski poslova, čemu je prethodio fizički obračun sa snagama reda. Do sukoba je također došlo i u Subotici i Somboru, a Srbi su prosvjedovali i u Banjoj Luci.

Tadić optužio Hrvatsku da nije pravna država

Nakon što je Hrvatska najavila da će slijediti odluku Europskog vijeća vezanu uz priznanje Kosova, srpski predsjednik Boris Tadić je uzvratio predbacivanjem Hrvatskoj da nije pravna država na europskoj razini, zbog zauzimanja srpskih stanova. “Ni u jednoj državi bivše Jugoslavije poštivanje prava nije podignuto na europsku razinu. To poštivanje nije postignuto ni u Hrvatskoj, članici Vijeća sigurnosti. Tu prije svega mislim na zaposjedanje stanova čiji su vlasnici ili korisnici bili Srbi, prije raspada bivše države”, rekao je Tadić. Ako države u regiji, posebno države nastale na prostoru bivše Jugoslavije, priznaju Kosovo, to će značiti da ne priznaju “teritorijalni integritet Srbije” i štetit će bilateralnim odnosima, upozorio je Tadić.

Komentirajte prvi

New Report

Close