Vidošević: Hrvatskoj treba tako malo pameti i sreće da iskoristi svoje prednosti

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. siječanj 2013. u 16:04
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Vidošević ocjenjuje da je Hrvatskoj potreban “širok front” okupljanja za izlazak iz krize.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadan Vidošević ocijenio je u današnjoj televizijskoj emisiji HRT-a "Nedjeljom u dva" da je Hrvatskoj potreban "širok front" okupljanja za izlazak iz krize.

Sudionici nacionalnog konsenzusa trebali bi, po njegovu mišljenju, biti ključni politički akteri – predsjednik Republike, Vlada, opozicija i intelektualci iz raznih sfera društvenog života, koji bi ponudili razvojnu koncepciju Hrvatske.

Takve koncepcije sada nema, smatra Vidošević i to nije od jučer, već praktički od vremena tadašnjeg predsjednika savezne Vlade (SIV-a) Sergeja Kreigera, čija komisija je početkom osamdesetih odustala od razvoja zemlje, a posljedice se osjete i danas.

Vidošević kaže da je od sadašnje Vlade i premijera očekivao da će, s obzirom na činjenicu da su Banski dvori i Pantovčak pripadnici iste političke opcije, stvaranje razvojne koncepcije ići lakše. Premijerova jednina šansa je sklapanje šireg društvenog dogovora za razvoj, no problem je što za takvo što nema dovoljno vjere i sposobnosti dijaloga, smatra Vidošević.

Dio dogovora oko glavnih društvenih ciljeva, po njegovim riječima, treba biti i Hrvatska narodna banka kojoj zamjera svojevrsnu eksteritorijalnost i kriticizam ex cathedra.

Čelnik HGK-a smatra da Hrvatska treba potpunu promjenu dosadašnje ekonomske paradigme koja se pokazala promašenom, prema stvaranju uvjeta za strane i domaće investicije i ostvarivanje ekonomskih interesa stanovništva.

Za takvo što svakako ima šanse, a Hrvatskoj treba tako malo pameti i sreće da iskoristi svoje prednosti i postane zemlja bogatih i sretnih, smatra Vidošević. Posebnu šansu vidi u afirmaciji zemljopisnog položaja Hrvatske kao logične i najpovoljnije točke kontakta europskog i azijskog gospodarstva.

U razgovoru o kupovini umjetničkih slika za što je Komora od 2005. do 2010. godine potrošila sedam milijuna kuna, Vidošević je kazao da su slike nabavljane za opremanje županijskih komora i inozemnih predstavništava.

Nabava je dio šire društvene uloge Komore, a jedna od tih je pomoć umjetnicima, kaže Vidošević.

Komentari (15)
Pogledajte sve

…uvijek na ivici,nikad u marici…[emo_smijeh][emo_smijesak][emo_namigusa]

Ako je istina ovo sto Nadan govori tj da Hrvatskoj treba tako malo pameti i sreće da iskoristi svoje prednosti onda smo vec na pola puta.U Hrvatskoj ima toliko malo pameti da smo jednostavno van konkurencije po tom pitanju.Sad nam znaci fali jos samo malo srece.

Meni je najbolja izjava da “gdje god sam bio vide se rezultati”. Jedino mi nije jasno kako to da je sa svakog od tih mjesta otišao kad je imao tako ne dobre nego najbolje rezultate?
A 800m2 prostora u Moskvi kao fol za naše izlagače? Pa ni Njemačka nema takav prostor u Moskvi a ona itekako ima što izložiti. Kakva prozirna spika, smiješno.
Iskreno me zanima koliko iza Nadana stoji takvih “procjena”? Kad bi sve te pogrešne procjene plaćao iz svog džepa nisam baš siguran da bi bio u plusu čak i s tim stanovima (žena kćer palog borca)..


Maknuti Nadana Vidoševića s mjesta koja obnaša………..poslati ga , da pokaže
svoje znanje i sposobnosti na menađerske funkcije, tako da će svoju plaću morati
krvavo zaraditi u nekoj firmi…

Pa bio je u Krašu. Imali su ok rezultat.

New Report

Close