VIDEO: Poznati domaći glumac u videu kojeg je u nekoliko dana vidjelo više od 30.000 ljudi

Autor: Suzana Varošanec , 18. lipanj 2018. u 14:51
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Prvi je svojim glumačkim angažmanom dao podršku zaštiti mora i morskog okoliša, navodi se u priopćenju inicijative Green Sail, budući da je “svjestan problematike zagađenja Jadranskog mora i važnosti stvaranja ekološke svijesti kod lokalnog stanovništva”

Inicijativa Green Sail pokrenuta za potporu aktivnostima koje vode prema razvoju održivog turizma u Hrvatskoj, s naglaskom na ekološki odgovorno korištenje Jadranskog mora, snimila je video s poznatim hrvatskim glumcem Leonom Lučevom, inače porijeklom iz Dalmacije s otoka Zlarina, o rastućem problemu onečišćenja mora plastičnim otpadom. Leon Lučev, glumac zavidne karijere te dobitnik brojnih filmskih nagrada, prvi je svojim glumačkim angažmanom dao podršku zaštiti mora i morskog okoliša, navodi se u priopćenju inicijative Green Sail, budući da je "svjestan  problematike zagađenja Jadranskog mora i važnosti stvaranja ekološke svijesti kod lokalnog stanovništva".

Video, koji je u svega nekoliko dana dostigao preko 30 000 pregleda, dostupan je na službenoj Facebook stranici inicijative Green Sail.

Inače, predstavnicima medija upućen je i informativni materijal iz kojeg proizlazi cijeli niz zanimljivosti:  U prvom redu, Green Sail je neprofitna inicijativa osnovana s ciljem promocije održivog turizma i ekološki odgovornih praksi unutar nautičkog sektora te prevencije onečišćenja mora i morskog okoliša, te svojim  dvama programima,  radi na prevenciji stvaranja otpada u moru pružanjem edukativnih i informativnih aktivnosti i materijala.

"Programom za čartere, inicijativa promovira važnost reduciranja plastičnih proizvoda i recikliranja čarterima i njihovim gostima, kako na jedrilicama, tako i u marinama. Dosad se navedenim programom udružilo preko 40 chartera s vise od 1100 jedrilica. Za svoje čarter partnere, inicijativa pruža edukaciju, sve potrebne materijale (zastavice, brošure i naljepnice za jedrilice) prije prvog polaska, potporu u individualnim i zajedničkim projektima.

Programima za marine, inicijativa savjetuje partnerske marine o odgovarajućim praksama upravljanja otpadom, s naglaskom na efikasno razdvajanje otpada. Dosad se u program uključio lanac ACI marina, kao i nekoliko privatnih marina, pri čemu posebno možemo istaknuti uspješnu suradnju s Porto Montenegrom, kao našim najudaljenijim partnerom. Partnerskim marinama, inicijativa pruža edukaciju, promotivno-informativne materijale, vodič za marine, redovitu provjeru i savjetovanje.

Sve turističke kompanije, a posebice tvrtke nautičkog okvira imaju zahtjevnu i odgovornu ulogu isticanja osobnog doprinosa svih uključenih dionika u provođenju ekološki odgovornih praksi radi prevencije stvaranja otpada u moru.  Otpad u morima, pa tako i samome Jadranskom moru, nema samo štetne učinke na more i morski okoliš, nego i ozbiljne društvene, zdravstvene i ekonomske posljedice.

Premda je otpad u Jadranskom moru raznovrstan te se njegova količina konstantno povećava zahvaljujući razvoju turizma, upravo količina i štetan utjecaj plastičnog otpada postaje sve alarmantniji problem, posebno uzimajući u obzir moguće toksično djelovanje mikroplastike na ljudsko zdravlje.

Samo međusektorskim djelovanjem svih dionika unutar nautičkog sektora udruženih zahvaljujući inicijativi Green Sail moguće je smanjiti stvaranje nepotrebnog otpada u moru te time očuvati neprocjenjivu vrijednost Jadranskog mora", navode iz Green Saila.

Komentirajte prvi

New Report

Close